Preminula glumačka legenda iz kultnih filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara"

Publika ga pamti po ulogama u seriji "Kapelski kresovi", filmovima "Bitka na Neretvi", "Kozara" i "Putovanje u Vučjak", a poslednju je igrao u predstavi Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske"

Glumački velikan Božidar Smiljanić preminuo je u bolnici u zagrebačkom naselju Dubrava u 82. godini života.

Saša je prešao 200 km, nosi krst na leđima i jaku poruku bahatim političarima (FOTO) (VIDEO)

Publika ga pamti po ulogama u seriji "Kapelski kresovi", filmovima "Bitka na Neretvi", "Kozara" i "Putovanje u Vučjak", a poslednju je igrao u predstavi Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".

- Bio je veliki glumac, veliki profesionalac, predivan čovek, a raditi s njim bila je pesma - kaže Ksenija Marinković, koja je glumila s njim u "Ustavu Republike Hrvatske". Isto misli i Žarko Potočnjak, koji o Smiljaniću kao kolegi govori samo najljepše.

- Najviše ga pamtim po zajedničkom angažmanu u Gavelli pre nego što je otišao u Varaždin. Najbolju ulogu, kardinala Scagliaja, odigrao je u predstavi 'Heretik' u režiji Georgija Para - prisetio se Potočnjak.

U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 pozorišnih, te brojne televizijske. Prvu je imao kao šesnaestogodišnjak, 1953. u filmu "Sinji galeb".

Za ulogu u filmu "Hjuston, imamo problem" 2016. godine je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.