Poznati muzičari pozivaju na koncert grupe Bokante na Kalemegdanu (VIDEO)

Pijanista i kompozitor, Vasil Hadžimanov, se javio iz Šibenika putem videa u kojem je apelovao na širu javnost da budu otvoreni i prema bendovima čije pesme možda ne znaju napamet, ali koje svakako vredi čuti na ovim prostorima

Osnivač trenutno najpopularnijeg njurorškog džez benda Snarky Puppy, Majkl Lig (Michael League), pokrenuo je world music i džez super grupu - Bokantè. Oni će 26. jula zatvoriti drugu po redu seriju koncerata Musicology Barcaffè Sessions, koncertom u klubu Bitef Art Cafe.

Oni su razlog zašto svi obožavamo Snarky Puppy (FOTO)

Pijanista i kompozitor, Vasil Hadžimanov, se javio iz Šibenika putem videa u kojem je apelovao na širu javnost da budu otvoreni i prema bendovima čije pesme možda ne znaju napamet, ali koje svakako vredi čuti na ovim prostorima.

- Postoji opasnost da će jedna vrsta muzike potpuno nestati, zbog tone šunda i jedne te iste matrice koja se servira ovoj publici. - zaključio je poznati muzičar. "Dolaskom na koncert vi dajte podršku organizatorima da i u budućnosti dovode kvalitetne izvođače, i jačate njihovu volju da ne pokleknu pred sveprisutnom degradacijom muzike.

Pored Vasila podršku Musicology Barcaffe Session festivalu poslali su Marčelo i njegov bend Napeti kventet, kao i kantautorke Ana Ćurčin i Aleksandra Denda.

Bokante na kreolskom značu "razmena". Marčelo i članovi njegovog benda su objasnili da nije bilo te razmene, oni se nikada ne bi ni povezali kao muzičari. Razmena je ključna i u životu, kako bi se prevazilazile razlike i problemi sa kojima se društvo današnjice susreće.

Pesme grupe Bokante su na kreolskom, takozvanom jeziku robova, koji podseća na francuski od kojeg je i nastao u susretu sa afričkim dijalektom. Pevačica Malika peva o mnogim aktuelnim političkim pitanjima pod parolom da muzika zaista može da promeni svet ako se “adresira slon u prostoriji”.

Kantautorka Ana Ćurčin je opisala Bokante kao bend koji nudi slušaocima nešto promišljeno, angažovano, lepo i neverovatno muzikalno, dok se Aleksandra Denda javila direktno iz njujorškog Central Parka. Obe su putem videa istakle značaj Musicology projekta i pozvala sve da joj se pridruže na koncertu u Bitefartcafe Summer Stage-u na Kalemegdanu.

Njihove snimke možete pogledati na FB i IG stranici Musicology Sessions.

O festivalu

Musicology Barcaffè Sessions predstavlja novi koncept koncertno – festivalskog iskustva, na kome posetioci koncerta imaju priliku da uživaju u intimnim klupskim nastupima velikih svetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvezda, koje obično nastupaju u većim prostorima. Na ovaj način se zadržava taj intimni trenutak, kontakt između izvođača i publike, koji se izgubio u velikim halama i festivalima, dok se ljubiteljima kvalitetnog zvuka nudi nešto što u regionu do sada nisu mogli da iskuse. Izuzetno uspešna prva godina koncertnog serijala 2016 - 2017, koju su obeležile rasprodati i virtuozni koncerti, posebna, intimna atmosfera, kao i druženje publike i muzičkih zvezda nakon koncerata, napravila je veliki odjek kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Ovakve reakcije doprinele su tome da se Musicology Barcaffè Sessions proširi na Sloveniju.

(Telegraf.rs/ PR)