Nakon više decenija prikazano likovno stvaralaštvo srpskog velikana: U Novom Sadu otvorena izložba "Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti"

Među izloženim delima je i jedna do sada javnosti nepoznata slika iz privatnog vlasništva

Foto: Tanjug

Više od 40 dela Đure Jakšića, iz nekoliko muzejskih kolekcija, koja predstavljaju likovno stvaralaštvo umetnika koji je obeležio srpsku kulturu i umetnost 19. veka, čine Izložbu "Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti", koja je večeras otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Izložbu su zajednički realizovale Galerija Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu, a autorka je Snežana Mišić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je naveo da je ona zajednički projekat dve nacionalne muzejske ustanove, ali da su deo izložbe i dela iz Muzeja iz Zrenjanina, Kragujevca, manastira Vraćevšnice i mnoga druga.

Foto: Tanjug

- To potvrđuje da, kad god postoji sinergija i kvalitetno prožimanje u radu naporima i idejama naših ustanova kulture, to daje jako dobre rezultate. Imamo još dosta prostora da ovakvu vrstu saradnje unapređujemo, o čemu se mnogo govori i priča kada su ovakve prilike, ali se slabo realizuje u praksi. Upravo ovaj događaj pokazuje značaj zajedničkih zbirki, velikih i važnih dela, remek dela naših bogatih kolakcija, ali naravno i jedan bogat i poseban autorski koncept, koji je na ovoj izložbi značajno istaknut - izjavio je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, ovo je značajan događaj za Novi Sad, Galeriju Matice srpske i celokupnu srpsku kulturu.

Među izloženim delima je i jedna do sada javnosti nepoznata slika iz privatnog vlasništva, koja čini novinu u poznavanju likovnog stvaralaštva ovog umetnika.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević; Foto: Tanjug

Sastavni deo izložbe je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića. Kreirana je i virtuelna šetnja izložbom.

- Izložba je značajna jer nakon nekoliko decenija iznova predstavljamo likovno stvaralaštvo Ðure Jakšića, koje smo isprepleli sa njegovim književnim radom, kako bismo ukazali na verbalno vizuelno prožimanje u njegovom umetničkom stavralaštvu, jer je upravo ono jedna od osobenosti i vrednosti njegove umetnosti - izjavila je Tanjugu autorka izložbe Snežana Mišić.

Foto: Tanjug

Ona kaže da je teško odgovoriti na pitanje šta je mitsko, a šta stvarno, te napominje da je gotovo čitav život Đure Jakšića bio između mita i stvarnosti.

- Između mita i stvarnosti, između sudbine i nadanja. Njegovo likovno stvaralaštvo i književni rad su, takođe, bili između mita i stvarnosti, a Đura Jakšić je jedan od onih o kome je stvoreno najviše mitova i anegdota. Jedan od tih mitova je pozicioniranje Đure Jakšića kao boema, kao genija, kao modernog tragičnog junaka, revolucionara, borca za nacionalnu ideju i socijalnu pravdu. Naizgled, to jesu protivrečnosti, ali zapravo to je samo rezultat turbulentnog perioda druge polovine 19. veka, u kojem je Đura Jakšić živeo - kaže autorka izložbe.

Otvaranju izložbe, koja će trajati do 21.juna, prisustvovale su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Bojana Borić Brešković i drugi.

(Telegraf.rs/Tanjug)