Odbrojavanje do Noći muzeja je počelo: Samo u Beogradu očekuju vas zanimljivosti na čak 60 lokacija

Karte se danas mogu kupiti po ceni od 500 dinara

"Noć muzeja" će od 16 časova do ponoći dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od 60 lokacija širom grada. Više od 40 gradova širom Srbije spremno je za manifestaciju koja, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava.

Šesnaesta "Noć muzeja" ove subote poziva posetioce na neobične izložbe, susreta sa stranim i domaćim umetnicima i da zavire u neke nove i one pomalo zaboravljene prostore. Priliku da svečano otvori ovogodišnju "Noć muzeja" u Beogradu dobio je veseo dečji DFhor predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić" u 15.45 časova.

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a , do provokativne postavke „Granice (ne)mogućeg - priče sa carine" u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce "Noći muzeja" u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina.

"Viasat History" turu "Neispričane priče" čine postavke koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u "Noći muzeja".

Tu su uvek i najmlađi sugrađani, Foto: Promo

Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put će u "Noći muzeja" kroz vođene ture Bitef teatar provešće posetioce „iza scene" i "upoznati" ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.

Sa željom da umetnost i kulturu približe svojim najmlađim posetiocima, organizatori "Noći muzeja" pripremili su za njih posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej , Muzej afričke umetnosti , Paviljon "Cvijeta Zuzorić" i Zoološki vrt .

"Noć muzeja" će imati i svoj zvaničan afterparti u Dorćol Platzu gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata.  Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za "Noć muzeja" očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen di-džej De Flow.

Cena ulaznica u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500 dinara.

Deca do pet godina ne plaćaju ulaznicu, a jedna karta važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)