U ovoj Skupštini komunisti, četnici, ljotićevci i ustaše bili su "braća"! (FOTO) (VIDEO)

U istoj sali Skupštine Kraljevine SHS i zajedno radili istaknuti komunista, četnik, ljotićevac, a sve se to odigralo u čuvenom sazivu iz 1928, kada je Puniša Račić ubio Stjepana Radića

Da li možete zamisliti da u istoj sali Skupštine sede komunista, ustaša, četnik i ljotićevac i da rade na istom državnom poslu? Zvuči kao scena iz naučne fantastike, ali to se dogodilo 1928, kad su u parlamentu Kraljevine SHS sedeli dr. Ivan Ribar, Dimitrije Ljotić, Puniša Račić, Stjepan Radić, Ante Pavelić i Dragomir Dragi Jovanović!

Svi parlament Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pamte po incidentu koji se dogodio 20. juna iste godine, kada je Puniša Račić, član tajne dvorske organizacije Bele ruke koja je radila poslove po naređenju kralja Aleksandra I Karađorđevića, pucao i ubio narodne zastupnike HSS-a Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Stjepana Radića, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Međutim, malo je poznata činjenica da su baš na toj sednici zajedno sedeli komunista, ustaša, četnik i ljotićevac.

Tadašnji predsednik Skupštine Kraljevine SHS bio je dr. Ivan Ribar otac, kasnije stradalih partizana Jurice i Ive Lole Ribara, a koji je Drugi svetski rat proveo u neposrednoj blizini Josipa Broza Tita.

Hrvate su predstavljali već pomenuti Stjepan Radić i Ivan Pernar, koji je poznat po ponudi Srbima da "izračunaju koliko su krvi prolili u Prvom svetskom ratu i da im se to već jednom isplati u zlatu".

Malo je poznato da je narodni poslanik u to vreme bio i predstavnik za grad Zagreb Ante Pavelić, koji će posle šest godina od incidenta organizovati ubistvo kralja Aleksandra I Karađorđevića, a nakon sedam godina naći će se na čelu ustaške NDH kao jedan od najkrvavijih zločinaca u vreme Drugog svetskog rata.

Da stvar bude još interesantnija šef obezbeđenja u Skupštini tad je bio Dragomir Dragi Jovanović - policijski komesar koji će za vreme Drugog svetskog rata postati apsolutni gospodar života i smrti u Beogradu kao šef beogradske policije.

Kada se na sve to doda i činjenica da je Račićev advokat bio niko drugi već lično Dimitrije Ljotić, najveći pobornik Rajha, okoreli protivnik komunizma i komandat Zbora - kasnije Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji je kapetan Milan Terzić jedini Srbin kojeg je odlikovao Hitler, ova neverovatna slika postaje potpuna.

Pogledajte video:

(D. Zlojutro)