DAČIĆ: Srbija može da aplicira za pomoć iz evropskih fondova!

- Sada možemo da apliciramo za fondove, Evropska komisija utvrđuje da li je šteta veća od 0,6 BDP-a, što je u našem slučaju sigurno, a zatim Evropski savet odobrava pomoć - izjavio je večeras Ivica Dačić povodom sanacije štete izazvane katastrofalnim poplavama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija može sada da aplicira za evropske fondove, ali i da će biti i druge pomoći kako bi se sanirala šteta izazvana katastrofalnim poplavama.

- Sada možemo da apliciramo za fondove, Evropska komisija utvrđuje da li je šteta veća od 0,6 BDP-a, što je u našem slučaju sigurno, a zatim Evropski savet odobrava pomoć - rekao je Dačić gostujući na TV B92.

Dačić je kazao da će pored najavljene pomoći iz evropskih fondova, kojima Srbija kao zemlja kandidat ima pristup, biti i drugih sredstava pomoći.

- Već je obavljen razgovor sa kolegom iz Turske, za finansiranje iz njihovog razvojnog fonda, pomažu UAE, Azerbejdžan daje 400.000 evra u humanitarne svrhe, a to su sve prve tranše. Nakon toga moramo da priđemo ovom drugom delu, fondovima - rekao je Dačić.

On je naveo da su nezapamćene poplave u Srbiji još jednom pokazale da treba graditi jak Sektor MUP-a za vanredne situacije.

- Bez jake vojske i policije žrtve bi bile veće, treba raditi na modernizovanju i jačanju Sektora. Medutim, nedostaje još ljudi, neki od njih su i zapostavljeni, a vredi istaći da oni rizikuju svoje živote - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)