ŠEŠELJ IZ HAGA PORUČUJE: Neću se javljati policiji, niti nositi nanogice, baviću se politikom!

- Neću napuštati teritoriju Srbije, ali neću se ni periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice ili narukvice, kojima se vređa ljudsko dostojanstvo - poručuje lider SRS-a

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj predao je pretresnom veću Haškog tribunala svoje izjašnjenje o mogućnosti da mu se privremeno ukine pritvor u kojem kaže da neće pristati na ograničenja, kao i da će držati govore, davati intervjue novinama, gostovati u emisijama i kritikovati Tribunal!

Vojislav Šešelj oštro protestvuje zbog neodržavanja statusnih konferencija u njegovom predmetu nakon iznošenja završnih reči, iako član 65 bis Pravilnika o popstupku i dokazima predviđa da se, nezavisno od faze postupka, statusne konferencije moraju održati u roku ne dužem od 120 dana od poslednje statusne konferencije. Pravilnik naglašava da su statusne konferencije mesto gde optuženi može pokrenuti pitanja u vezi sa predmetom uključujući zdravstveno stanje i uslove pritvora.

On u svom odgovoru oštro protestuje zbog nedonošenja odluke o ukidanju pritvora, pa čak i nerazmatranja tog pitanja u razmacima koje nalaže Međunarodno običajno pravo.

Prema njegovim rečima, obaveza Pretresnog veća bila je da u određenim vremenskim razmacima preispituje odluku o pritvoru i odmah po prestanku razloga za pritvor donese odluku o njegovom ukidanju.

On je obavestio Pretresno veće da će ukoliko bude oslobođen, jedino pristati na ograničenje  - "da neće napuštati teritoriju Republike Srbije".

Šešelj takođe kaže da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanogice, kojima se vređa ljudsko dostojanstvo, da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima, kao i da će davati intervjue novinama i gostovati u televizijskim emisijama, a posebno ističe da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud.

(D. Z.)