HOĆE LI POSLUŠATI VUČIĆA? Evo ko je sve ostao na duplim funkcijama!

Politički funkcioneri na inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića imaju rok do 15. septembra da podnesu ostavke na duple funkcije, a odlukom GO SNS-a ko to ne uradi biće isključen iz stranke. Takvu inicijativu podržao je Ivica Dačić i njegov SPS

Do 15. septembra odlukom Glavnog odbora Srpske napredne stranke stranački funkcioneri imaju rok da podnesu ostavke na višak funkcija, a predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić najavio je da će svako ko se oglušio o ovu odluku biti isključen iz partije!

Telegraf.rs istražio je ko je poslušao preporuku vrha SNS-a, a ko se još uvek dvoumi. Tako su među prvima koji su poslušali naredbu partije Dejan Đurđević i Jana Ljubičić.

Profesor Pravnog fakulteta, Dejan Đurđević prvi se odrekao duplih funkcija i podneo ostavku na mesto predsednika RIK-a! Odmah zatim na mesto sekretara RIK-a ostavku je podnela i sekretar Skupštine Srbije Jana Ljubičić!

Zoran Babić poslanik SNS-a zadržao je poslaničku platu, a podneo je ostavku na mesto u UO "Laste", a ovo nije prvi put da Babić pokazuje poslušnost partijskim organima, pa je tako na poziv premijera Srbije da političari izađu iz sporta podneo ostavku i na mesto prvog čoveka VSS-a!

Odbrojavanje je, kako saznajemo iz vrha SNS-a počelo i 15. septembra biće kraj gomilanja funkcija, a da ovo nije samo akcija naprednjaka pokazuje i činjenica da je tu ideju i inicijativu oberučke prihvatio i lider SPS-a Ivica Dačić koji je isti zahtev postavio svojim partijskim drugovima, s tim da im nije dao rok za samoodricanje od državnih jasli.

REKORDERI

Rekorder među naprednjacima po gomilanju funkcija je Aleksandar Martinović koji prima pet plata i mesečno zarađuje oko 300.000 dinara.

Među njima je i Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, zarađuje mesečno skoro tri miliona dinara, obavljajući četiri funkcije – generalni direktor JP Srbijagas, narodni poslanik, član Nadzornog odbora Jugorosgas i član nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor.

Njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović, takođe, može da se pohvali zaradom blizu 300.000 mesečno koje dobija obavljajući tri funkcije.

AGENCIJA NADGLEDA

Akciju ukidanja duplih funkcija pokrenuo je sam premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je pre desetak dana da"nema više gomilanja funkcija" u lice rekao i svojim stranačkim kolegama!

Agencija za borbu protiv korupcije, u čijoj nadležnosti bi trebalo da bude makar javno prozivanje funkcionera sa duplim funkcijama, tek sporadično prozove ili "posavetuje" dvoje-troje ljudi, a za Telegraf.rs kažu da njih o prestanku funkcije obaveštava institucija, a ne pojedinac te da zbog toga "nemaju još tačan broj koliko je bilo otkaza".

U Agenciji za borbu protiv korupcije objašnjavaju da ovu instituciju o prestanku funkcije ne obaveštava sam funkcioner, već institucija (ili organ) u kome funkcioner obavlja javnu funkciju, a rok za to je sedam dana od prestanka funkcije.

(D. Z.)