Pajtić ostaje na čelu Vojvodine, SNS snažna opozicija!

Bez obzira na sastanke i pregovore koje Savez vojvođanskih Mađara vodi sa SNS-om, LSV i NDS tvrde da neće promeniti mišljenje i ruštiti vlast šefa vojvođanskog režima, a iz SNS-a tvrde da će biti snažna opozicija

LSV i NDS neće rušiti vlast premijera Vojvodine Bojana Pajtića i ne postoji mogućnost da se ta odluka promeni, tvrde za Danas u LSV-u.

Kako prenosi ovaj list, to se neće promeniti bez obzira na sastanke i pregovore koje Savez vojvođanskih Mađara vodi sa Srpskom naprednom strankom i ostalim članovima Skupštine Vojvodine.

Te tri stranke trenutno imaju većinu u Skupštini Vojvodine od 64 poslanika. S druge strane, Igor Mirović, potpredsednik SNS, u izjavi za Danas kaže da je ovo tek početak razgovora i da „niko ne zna šta će biti za deset ili dvadeset dana“. On napominje i da ukoliko ove tri stranke budu nastavile „da vladaju golim brojem, mi ćemo biti snažna opozicija“.

- Mi smo još pre deset dana imali predsedništvo stranke na kojem smo usvojili dosadašnji dogovor sa DS i NDS i dali rok od 30 dana da se ti pregovori o budućoj prekomponovanoj vlasti završe. Tražili smo od naših koalicionih partnera DS i NDS da počnemo već da sprovodimo te političke delove koji su usaglašeni - ističe za Danas Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV.

Upitan da li ipak postoji mogućnost da promene odluku i da se priklone tom bloku koji stvara oko SNS, Bogaroški kaže: „Odluka Predsedništva LSV je više nego jasna“.

- Prihvaćeno je ono što je dogovoreno. Uspostavljen je dogovor oko suštinskih pitanja, političkih principa i pravca političkog delovanja, načina funkcionisanja pokrajinske vlasti i izgleda buduće vlade Pokrajine. Ostalo je još da se reše pitanja u vezi sa preuzimanjem odgovornosti. Što se nas tiče, mi nastavljamo u tom pravcu. I mislim da tu neće biti nikakvih problema - zaključuje Bogaroški.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za Danas kaže da Vlada Bojana Pajtića nema suštinski kapacitete za vođenje Pokrajine i donošenje važnih odluka, iako ima većinu u vojvođanskom parlamentu.

- Vlast Bojana Pajtića vlada pukim brojem poslanika. Ona nema suštinski kapacitet za ozbiljan rad, a dokaz tome su stalne međusobne optužbe članica sadašnje vladajuće koalicije. Da mogu da se dogovore, oni bi odavno definisali svoje odnose. Ovaj sastanak je pokazao da DS, LSV i NDS uopšte ne zanima napredak Vojvodine i rešavanje važnih problema poput zakona o nadležnostima ili finansiranju - navodi Mirović, upitan kako je Vlada Vojvodine pala kada Pajtić i dalje ima većinu.

Na pitanje kako stranke koje su razgovarale planiraju da urade neophodan posao kada nemaju potrebnu većinu, on kaže da je ovo tek početak razgovora i da niko ne zna šta će biti za deset ili dvadeset dana.

- Ukoliko oni budu nastavili da vladaju golim brojem, mi ćemo biti snažna opozicija. Ustav i zakoni nam omogućavaju i vanparlamentarnu borbu, na primer protestna okupljanja, međutim, mi nećemo da budemo kao DS - ističe Mirović.

Sudeći po broju poslanika koje ove tri stranke imaju u Skupštini Vojvodine, i bez SVM, imaju većinu. DS trenutno ima 49 poslanika, LSV deset i NDS pet, što je u zbiru 64. Ukupan broj poslanika u pokrajinskom parlamentu je 120. S druge strane, broj poslanika SNS je 29, SPS ima 12, SVM broji sedam poslanika, što u zbiru, čak i uz podršku DSS (tri poslanika) i SRS (pet poslanika) nije dovoljno za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vlasti Bojana Pajtića.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zadovoljan je jučerašnjim sastankom s predstavnicima SNS, SPS, DSS i SRS oko rešavanja krize u Vojvodini. On je naveo da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi činile sve političke stranke, pa „do nekih drugih mogućnosti“, i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana, kao i da učesnici razgovora žele da im se DS, LSV i NDS priključe u daljem dijalogu. Pastor je rekao da je o toku sastanka obavestio predstavnike DS. Na pitanje da li će na isti način obavestiti i predstavnike LSV i NDS, on je rekao da neće.

(Telegraf.rs / Tanjug)