DA LI JE PREDSEDNIK SRBIJE SIGURAN? Veliki propust obezbeđenja Tomislava Nikolića! (FOTO)

Pitanje je koliko je dozvoljeno da se neposredno obezbeđenje predsednika ponaša opušteno i nonšalantno, ali je činjenica da su gorile predsednika Srbije gledale u nebo uživajući u akrobacijama avio grupe "Striži", dok je u isto vreme predsednik Rusije bio stalno pod budnim okom svog obezbeđenja

U poslednje vreme se iz više razloga pokreće pitanje bezbedonosne slike Srbije, a jedan od razloga je i situacija u kojoj obezbeđenje predsednika Srbije nije pokazalo visok stepen profesionalnosti u svom poslu, pa je, umesto da motri na Tomislava Nikolića, uživalo u vojnoj paradi i posmatranju akrobatskih figura ruske avio grupe "Striži".

Naravno da je zanimljivo pratiti manifestaciju koja se posle 25 godina održava u Srbiji, ali baš kao što su i stručnjaci ukazali nakon vojne parade, usredsređujući pažnju na manifestaciju, umesto na samog predsednika, bezbednost Nikolića je bila ugrožena. Pored toga, slike koje kruže svim svetskim medijima, a na kojima se vidi da pripadnik obezbeđenja predsednika ne motri na situaciju, šalju lošu sliku o bezbednosnoj strukturi Srbije.

Interesantno je što se na istoj slici vidi i jasna razlika između stepena opreznosti obezbeđenja srpskog i ruskog predsednika. Dok Nikolićev "gorila" (prva slika - desno) s pažnjom posmatra let aviona, obezbeđenje Vladimira Putina (prva slika - levo), ne gleda u nebo, već motri na celokupnu situaciju i procenjuje bezbednost svog predsednika, ne ispuštajući Putina iz videokruga.

Pitanje je koliko je dozvoljeno da se neposredno obezbeđenje predsednika ponaša "opušteno i nonšalantno" i koliko su zapravo sigurni da je "situacija bezbedna", te da mogu da "se opuste i uživaju u manifestaciji". Istina je da oni koji stoje neposredno pored predsednika nisu jedini ljudi iz njegovog obezbeđenja, oni su samo najlakše uočljivi, ali su i radio vezom u kontaktu s pripadnicima obezbeđenja drugog i trećeg stepena.

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića čuvaju pripadnici policije, jer se on opredelio za takvu vrstu obezbeđenja - što je uostalom i njegovo pravo.

Međutim, praksa je bila da predsednika države obezbeđuju specijalne antiterorističke jedinice "Kobre" Vojske Srbije, što je bio slučaj s bivšim predsednikom Borisom Tadićem.

(Telegraf.rs)