VUČIĆ: Premijer Kine biće počasni građanin Beograda! (FOTO)

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će premijer Kine Li Kećijang biti proglašen za počasnog građanina Beograda i istakao podršku politici jedne Kine

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra spoljnih poslova NR Kine Vang Čaom koji predvodi kinesku delegaciju na sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma Kina - zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ).

Sastanak je posvećen pripremama za održavanje trećeg Samita tog mehanizma u decembru u Beogradu. Premijer Vučić rekao je da je lično telefonom pozvao premijere 15 zemalja centralne i istočne Evrope i da su gotovo svi potvrdili učešće na beogradskom Samitu, na kojem će Kinu predstavljati predsednik Vlade Li Kećijang.

Saopšteno je da će pre učešća na Samitu, kineski premijer Li imati bilateralne razgovore sa srpskim zvaničnicima. To će biti prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina i biće posvećena unapređenju odnosa dve zemlje između kojih postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Tom prilikom biće otvoren i most Zemun - Borča koji gradi kineska kompanija. Premijer Vučić očekuje da se tokom posete premijera Lija nastave razgovori i potpiše sporazum o gradnji brze pruge Beograd - Budimpešta koja bi naš glavni grad pozicionirala na centar evropske saobraćajne mape, kao i o drugim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će premijer Kine Li Kećijang biti proglašen za počasnog građanina Beograda i istakao podršku politici jedne Kine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang preneo je da zvanični Peking izuzetno ceni trud srpske strane kao domaćina u pripremi Samita, jer je saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope izuzetno značajna za Kinu. Vang je istakao da Kina pridaje poseban značaj odnosima sa Srbijom, koje karakterišu političko poverenje i jačanje saradnje u svim oblastima.

Najavio je da će kineska strana tražiti od Kineske razvojne banke da pripremi predloge rešenja za finansiranje pruge Beograd - Budimpešta i zahvalio na poverenju prema kineskim kompanijama koje postoji u Srbiji. Zamenik šefa kineske diplomatije rekao je da Kina podržava evropski put Srbije i podržava njen stav o pitanju Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)