Đelić uskoro predsednik EBRD?

Odluku o novom predsedniku Evropske banke za obnovu i razvoj, između petoro kandidata, doneće sredinom maja predstavnici 66 deoničara ove ustanove

Bivši potpredsednik Vlade Srbije, član Predsedništva Demokratske stranke Božidar Ðelić jedan je od pet kandidata za funkciju predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

- To je velika čast za mene, a verujem i za našu zemlju, jer se prvi put jedan Srbin pojavljuje u utakmici za jedno od najbitnijih mesta u svetskim finansijama - izjavio je Ðelić.

On je precizirao da njegova četiri protivkandidata dolaze iz najvećih zemalja Evropske unije - Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske.

Odluku o novom predsedniku doneće sredinom maja predstavnici 66 deoničara EBRD, a kuriozitet je to što prvi put u poslednjih 20 godina ne postoji samo jedan kandidat za tu važnu funkciju.

Aktuelni predsednik Tomas Mirou je na funkciji predsednika od juna 2008. godine, a Đelić je trenutno zamenik predstavnika Srbije u bordu guvernera.

On je u decembru podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije, jer je obećao da će to učiniti ako zemlja ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ubrzo posle toga Evropska banka za obnovu i razvoj izabrala ga je za člana savetodavne grupe "Od tranzicije ka tranziciji", čiji je cilj da pruži pomoć novim arapskim vladama u demokratskim i ekonomskim reformama. Krajem februara počeo je rad u toj grupi posetom Maroku.

(Izvor: Novi magazin/Tanjug)