NIKOLIĆ: Uslov za EU ne sme biti odricanje od Kosova

- Moj stav je jasan i apsolutno nepromenjen - mi treba da budemo u EU, kao i da u Uniju treba da uđemo ponosno - izjavio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne sme biti odricanje od Kosova i Metohije.

- Moj stav je jasan i apsolutno nepromenjen - mi treba da budemo u EU, kao i da u Uniju treba da uđemo ponosno. Moj stav da uslov za ulazak u Uniju ne sme da bude odricanje od Kosova i Metohije takođe je moj život i tu više nema šta da se promeni. I to je toliko jasno EU, da su sve vreme govorili da to niko od nas i ne traži - rekao je Nikolić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Nikolić je ukazao da je, međutim, novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtevima.

- Znači, oni sad ne kažu - mi od vas ne tražimo da priznate nezavisnost Kosova i Metohije, već kažu ono što je rekao nemački parlament pre dve godine - da biste postali član EU moraćete da donesete potpisan ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi vaši odnosi - rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da to "nije šija, nego vrat".

- Ako Priština neće da potpiše taj ugovor, kad ćemo da postanemo član EU. A zašto neće (da potpiše), neće jer ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije - naglasio je Nikolić, dodajući da se "tako vrtimo u krug".

(Telegraf.rs / Tanjug)