EVO KAKO JE RADOMIR NIKOLIĆ OČISTIO GRAD: Pozajmio đubretare da ODNESU smeće! (FOTO)

Kako je gradonačelnik Kragujevca izjavio na pozajmicu đubretara iz drugih gradova odlučio se “jer u kragujevačkoj “Čistoći” od 360 zaposlenih, svega 30 radnika je angažovano na odnošenju smeća”

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, pozajmio je danas đubretare iz nekoliko opština u Srbiji, da bi na taj način bio očišćen Kragujevac, koji je na ivici rizika da ga zatrpa đubre.

Kragujevačka JKP “Čistoća” u štrajku je od sat vremena dnevno već nedelju dana jer radnici nisu dobili dve i po plate i četiri isplate putnih troškova. U Kragujevac je jutros stigao konvoj od 30 kamiona smećara koji su odmah startovali po gradskim ulicama.

Kako je Nikolić izjavio na konferenciji za novinare na pozajmicu đubretara iz drugih gradova odlučio se “jer u kragujevačkoj “Čistoći” od 360 zaposlenih, svega 30 radnika je angažovano na odnošenju smeća”.

- Nakon sve učestalijih žalbi građana i stvaranja deponija na ulicama grada Kragujevca, kao komandant gradskog štaba za vanredne situacije, obratio sam se Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu. U izveštaju koji sam dobio jasno stoji da ovakva situacija nosi opasnost od širenja zaraznih bolesti, pojave štetočina i, samim tim, može da dovede do ugrožavanja zdravlja ljudi -  rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Kragujevca je nedavno obznanio da je u JKP “Čistoća” ispravno samo šest kamiona smećara! U završnom izveštaju ove JKP za 2013. godinu stoji da preduzeće ima 19 kamiona autosmećara. Nikolić je rekao i da je za odnošenje smeća potrebno 44 radnika, da radi tek njih 28, a da u JKP “Čistoća” na budžetskom hlebu živi 350 zaposlenih. Ipak nema ko da čisti ulice i skuplja đubre.

- Tačno je da je ispravno samo šest kamiona. I oni nisu sigurni. Dešava nam se da krenemo na teren, a kamion se pokvari posle pola sata. Onda nemamo čime da odemo recimo u naselje Beloševac sredom, i odnesemo kante. Kada najzad odemo tamo narod nas psuje, na ivici su da nas biju. U neka naselja, gde narod uredno plaća račune za iznošenje đubreta, nismo bili mesecima - kaže jedan od radnika “Čistoće”.

Sa viškom radnika i manjkom mehanizacije, stiglo se do toga da su gradske ulice zatrpane smećem u i oko kontejnera.

Gradonačelnik Kragujevca jutros je poručio tridesetorici radnika na kamionima, koji rade na plus 40 i minus 10 i koji su čistili grad da “ne moraju da brinu za svoj posao”.

(M. Raca)