VUČIĆ I HAN: Izglađene nesuglasice između Beograda i Brisela

Komesar Johanes Han čestitao je Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na reformskim naporima koje sprovode i izrazio nadu i očekivanje da će se tesna saradnja nastaviti, dodavši da podržava takve, ne uvek lake reforme, ali neophodne za Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Johanes Han složili su se da su nedavne nesuglasice na relaciji Beograd-Brisel Izglađene.

Na pitanje da li su nedavne nesuglasice do kojih je došlo između Beograda i Brisela izglađene njih dvojica su isto odgovorili: "Što se toga tiče odgovor je da".

Premijer Vučić je takođe istakao je da će Srbija uložiti maksimalne napore da sprovede reforme, u prvom redu ekonomnske, kao i da odradi posao na putu ka EU.

- Suočićemo se sa mnogim izazovima, a jedan od njih je nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima. Čeka nas dugo veče, nadam se da će biti uspešno - rekao je Vucić novinarima.

On je dodao da je od komesara Hana tražio pomoć i podršku i istovremeno ocenio da su EK kao i sam Han iskreni prijatelji Srbije i garant te pomoći.

- Ne tražimo lake izlaze ili izgovore, ali nema sumnje da će Srbija za narednih nekoliko godina biti uspešna i moderna i ekonomski kompetitivna - istakao je Vučić.

Han je čestitao Vučiću i Vladi Srbije na reformskim naporima koje sprovode i izrazio nadu i očekivanje da će se tesna saradnja nastaviti, dodavši da podržava takve, ne uvek lake reforme, ali neophodne za Srbiju i za narod Srbije. Poželevši Vučiću sve najbolje u večerašnjem dijalogu, Han je ocenio da je to ulaganje u srpsku budućnost, uz opasku da računa na razumevanje kad je reč o onome što je iz perspektive EU neophodno učiniti.

- Interes EU je da što pre počnu pregovori između EU i Srbije, da se održi momentum i da Srbija što pre postane deo evropske porodice. Ali posao treba da se obavi, EU podržava Srbiju na tom putu - istakao je Han.

Podsetimo, sastanak srpskog premijera sa Hanom je prvi posle varnica koje su prethodnih sedmica "sevale" na liniji Brisel - Beograd.

Hanova portparolka Maja Kocijančič je u dva navrata kritikovala premijera i vladu, prvi put zbog oštrih reči na račun Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), koja se delimično finansira sredstvima EU, a drugi put zbog odnosa prema ombudsmanu Saši Jankoviću.

Vučić je u prvom slučaju oštro uzvratio da on problem vidi u tome što BIRN iznosi netačne podatke, a drugi put - najavom da će o svemu razgovarati sa Hanom, kada se budu sreli licem u lice.

(Telegraf.rs / Tanjug)