DRAŽA JE STVARAO ETNIČKI ČISTU - SRPSKU JUGOSLAVIJU: Evo da li su ČETNICI bili antifašisti ili ZLOČINCI

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Postoje mnogobrojni dokumenti koji svedoče o saradnji četnika sa okupatorima i o njihovim ciljevima koji su, između ostalog, uključivali i etničko čišćenje Sandžaka i Bosne i Hercegovine - rekao je istoričar Milivoj Bešlin

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je grubi istorijski falsifkat kada se četnici pokušavaju predstaviti kao antifašisti iz Drugog svetskog rata.

- Postoje mnogobrojni dokumenti koji svedoče o saradnji četnika sa okupatorima i o njihovim ciljevima koji su, između ostalog, uključivali i etničko čišćenje Sandžaka i Bosne i Hercegovine - rekao je Bešlin na tribini u Zrenjaninu.

Naveo je da je četnički komandant Draža Mihailović već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu, Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje "velike Jugoslavije" i u njoj etnički čiste "velike Srbije".

- Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu, u granicama Srbije - Crne Gore - Bosne i Hercegovine - Srema - Banata i Bačke" - citirao je Bešlin Mihailovićevu instrukciju.

Citirao je i deo instrukcije u kojem se navodi da je cilj četnika čišćenje Sandžaka od Muslimana, a Bosne i Hercegovine od Muslimana i Hrvata, kao i čišćenje čitave državne teritorije "od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata".

Dodao je da o sprovođenju ovog plana svedoče mnogobrojni dokumenti, među kojima i izvestaji četničkih komandanata s terena o akcijama etničkog čišćenja Muslimana iz Sandžaka i iz istočne Bosne.

Milivoj Bešlin je kazao da su svi pokušaji rehabilitacije četnika zato grubo prekrajanje istorije i čist revizionizam.

Na tribini u Zrenjaninu se čulo da zločini srpske strane, počinjeni u Bosni i Hercegovini u ratu iz poslednje decenije 20. veka, zapravo predstavljaju kontinuitet četnickih zločina iz Drugog svetskog rata i nastavak iste ideologije stvaranja etnički čiste "velike Srbije".

Na sinoćnoj tribini u Kulturnom centru Zrenjanina predstavljen je zbornik "Politička upotreba prošlosti", koji je izdala Alternativna kulturna organizacija iz Novog Sada, uz pomoć nemačke fondacije "Roza Luksemburg".

(Telegraf.rs / Beta)