STEFANOVIĆ: Smanjen broj albanskih ilegalnih migranata

Ministar Stefanović upoznao je ministarku unutrašnjih poslova Austrije Johanu Mikl Lajtner o trenutnom stanju u oblasti iregularnih migracija i istakao da je smanjen broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Johanom Mikl Lajtner sa kojom je, između ostalog, razgovarao i o pokušajima iregularnih prelazaka granice sa Mađarskom.

Ministar Stefanović upoznao je ministarku Lajtner o trenutnom stanju u oblasti iregularnih migracija i istakao da je smanjen broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice, navodi se u saopštenju MUP-a.

- Značajno je povećan broj krivičnih prijava za krivično delo krijumčarenje ljudi - objasnio je ministar Stefanović.

Ministarka Lajtner zahvalila se ministru Stefanoviću na brzoj reakciji povodom trenutne situacije u vezi sa iregularnim migrantima sa teritorije AP KiM i upoznala ga sa nastojanjima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije o uvođenju brzog postupka za obradu zahteva za azil.

Osim o sprečavanju iregularnih migracija, dvoje ministara razgovaralo je i o unapređenju saradnje u oblasti visokotehnološkog kriminala i borbi protiv terorizma.

Ministarka Lajtner uputila je poziv ministru Stefanoviću da u martu, prisustvuje sastanku koji će imati za jednu od tema borbu protiv terorista, odnosno stranih plaćenika.

- Bezbednija Srbija znači i bezbednija Evropska unija - rekla je Lajtner.

Ona je, takođe, pružila je bezrezervnu podršku naporima Srbije da postane punopravna članica EU.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Austrije nastaviće sutra razgovore u vezi sa započetim temama, a pristupiće se i donošenju konkretnih mera.

(Telegraf.rs)