Vojvodina zvanično traži status republike?

Kreatori ideje smatraju da je nakon "odlaska Kosova" ostalo nerešeno "vojvođansko pitanje", te da bi Vojvodini trebalo priznati njena istorijska prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive

Na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji u Novom Sadu danas se očekuje službeni predlog o formiranju "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Hrvati u Vojvodini su zasad suzdržani.

Kreatori ideje traže reviziju ustavnog položaja pokrajine i predlažu formiranje dve savezne republike. Smatraju da je, nakon odlaska Kosova, jedino nerešeno ostalo 'vojvođansko pitanje'. Nekadašnji visoki zvaničnik u bivšoj Jugoslaviji Živan Berisavljević tvrdi da bi Vojvodini trebalo priznati njen politički subjektivitet, istorijska prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.

Sve se događa uoči izbora, pa predstavnici vlasti smatraju da je to deo političkog marketinga.

- Što se više bude bližio datum izbora, sve ćemo više čuti neverovatnije inicijative - naglasio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Koalicijski partner sa DS, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ostaće  suzdržan, kaže predsednik Petar Kuntić.

- Hrvati u ovom trenutku imaju i previše problema. U tom postupku mi želimo biti sa strane i videti kakav će biti razvoj događaja - rekao je Kuntić.

(Telegraf.rs / Izvor:Index.hr)