EVO ČEMU NAS JE NAUČIO ZORAN: Autorski tekst Čede Jovanovića o Đinđiću i 12. martu!

Od Zorana smo naučili gotovo sve. Naučili smo da politika nije takmičenje u lepoti i popularnosti. Naučili smo šta treba da uradimo sa svojom zemljom, šta treba da uradimo sa njenim zakonima, ekonomijom ili kulturom da bi mogli o njoj da govorimo kao o pristojnom, slobodnom i civilizovanom mestu. Naučili smo da razumemo svakog oko sebe, svakog čoveka ili narod, onako kako bi smo želeli da oni razumeju nas

Povodom obeležavanja 12 godina od smrti Zorana Đinđića, lider LDP-a Čedomir Jovanović je ekskluzivno za Telegraf napisao autorski tekst posvećen nastradalom premijeru. Jedan od najbližih Đinđićevih saradnika je danas položio cveće u Aleji velikana na Novom groblju, gde je sahranjen Zoran Đinđić.

"12. mart je, sad već dvanaest godina, datum koji je tu da svakog od nas posebno i sve zajedno proveri od čega smo napravljeni, u šta verujemo, za šta se borimo i koliko još možemo da izdržimo. Ovaj datum je zbir vektora svih bitnih pitanja nove srpske istorije, on je i danas, kao što je bio 2003.

Godine tačka u kojoj se lome mogući putevi koji stoje pred nama, naš odnos prema prošlosti i budućnosti i odnos prema njemu daće odgovor na pitanje šta mi kao ljudi i kao društvo želimo da budemo i šta ćemo postati. Zato je toliko važno onima koji sede na ključevima razotkrivanja političke pozadine atentata na Zorana da značaj ovog dana minimalizuju, da ga što pre gurnu u zaborav i da ga obesmisle. Zato je važno da istrajemo. Da nikad ne odustanemo.

Od Zorana smo naučili gotovo sve. Naučili smo da politika nije takmičenje u lepoti i popularnosti. Naučili smo šta treba da uradimo sa svojom zemljom, šta treba da uradimo sa njenim zakonima, ekonomijom ili kulturom da bi mogli o njoj da govorimo kao o pristojnom, slobodnom i civilizovanom mestu. Naučili smo da razumemo svakog oko sebe, svakog čoveka ili narod, onako kako bi smo želeli da oni razumeju nas. Naučili smo da samo moderna i drugačija Srbija može da opstane u svetu koji se menja brzo i nepredvidljivo i svaki dan nas iznova iskušava.

Danas i oni koji su ga živog najviše osporavali, makar na rečima, sa manje ili više razumevanja, sa manje ili više uspeha i iskrenosti, pokušavaju da se kreću u političkim okvirima koje je on zacrtao, ostavivši ga konačno da zauvek bude u pravu.

Posao koji smo zajedno počeli da radimo pre skoro dvadeset godina previše je važan da bi smo imali pravo na kolebanje ili umor. Godina za nama nije prva u kojoj smo pretrpeli poraz, nije prva u kojoj ljudima izgleda da je sve uzalud i da nada ne postoji. Već dovoljno dugo se bavim ovim poslom da sigurno znam da godine kao ova, ili lošije od nje dolaze i prođu, da moramo da ih izdržimo na nogama i da će se na kraju, posle svakog beznađa i besmisla koje pogrešna politika u Srbiji, već dve decenije, neumorno proizvodi, pojaviti prilika da nešto uradimo, ako ne odustanemo od onog u šta verujemo i ako znamo šta želimo da postignemo.

Zato ćemo tražiti saveznike za težak i velik posao pred nama. Zato se nećemo obazirati, kao što se ni Zoran nije obazirao, na to da li smo u parlamentu ili van njega, da li smo u vlasti ili opoziciji, da li nas razume ovoliko ili onoliko procenata birača, sve dok tu gde jesmo sa najviše uspeha radimo posao zbog kog se bavimo politikom. Zato ćemo nastaviti da nudimo nove ideje, da krčimo put u stvaranju drugačijeg društva, onako kako smo to uvek radili.

Nastavićemo jer ne umemo da odustanemo."

Čedomir Jovanović

ČEDA O ĐINĐIĆU: Srbija je talac glupih PODELA!

DOSTA JE PODELA: Evo šta je Vučić rekao o Zoranu Đinđiću!

(Telegraf.rs)