Sonja Biserko: NATO bombardovanje NIJE ZLOČIN, ono je sprečilo NOVA UBISTVA!

- Moje mišljenje je da je to bilo sprečavanje zločina i to treba da se prihvati. Bilo je nekoliko haških presuda koje to dokazuju - kaže predsednica Helsinškog odbora

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko smatra da je intervencija NATO-a u SRJ 1999. godine imala za cilj da spreči zločin.

- Moje mišljenje je da je to bilo sprečavanje zločina i to treba da se prihvati. Bilo je nekoliko haških presuda koje to dokazuju. U ovom momentu je za Srbiju od ključne važnosti prevazilaženje prošlosti, sprovođenje sporazuma iz Brisela i približavanja Evropskoj uniji - rekla je Biserko.

Predsednica Helsinškog odbora smatra smatra da je Milošević najodgovorniji za intervenciju NATO-a kao i centralistički ustrojena država.

- I danas je to problem. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije, a Srbija nije prisutna tamo i to je jedna šizofrena situacija - rekla je ona.

Biserko je rekla da su izvinjenja politička deklaracija i da ona treba da se pretvore u realnost pema susedima Srbije i dodala je da je Haški tribunal baza podataka na osnovu kojih će nacionalni sudovi da se bave zločinima.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)