OVA FOTKA JE ZAPALILA INTERNET: Evo kako je crnogorski kralj SRPSKOG POREKLA postao SPARTANAC LEONIDA! (FOTO)

Nikola I Petrović Njegoš je bio knjaz Crne Gore u periodu 1860—1910. i kralj u periodu 1910—1918. iz dinastije Petrović-Njegoš i nikada nije krio da je srpskog porekla

Slika kralja Crne Gore Nikole I Petrovića na kojoj je prikazan kao čuveni vladar Sparte Leonida zapalila je internet i postala pravi hit na društvenim mrežama, a Telegraf.rs vam otkriva kada je i kako ona zaista nastala!

Fotografija na kojoj je kralj Crne Gore Nikola I Petrović prikazan kao čuveni Spartanac Leonida postala je pravi hit, a ona je zapravo nastala daleke 1913. godine.

CRNOGORCI IZVINITE, ali ovo je DOKAZ da ste svi Srbi! (FOTO)

Ona je objavljena u Puck-u maja 1913. godine i na njoj je prikazan kralj Nikola kako stoji u uskom planinskom prevoju sa još dvojicom muškaraca i suprostavlja se brojnijoj i jačoj vojsci sastavljenoj od vođa Austrije, Italije, Nemačke, Engleske, Francuske i Rusije.

Nikola I Petrović Njegoš je bio knjaz Crne Gore u periodu 1860—1910. i kralj u periodu 1910—1918. iz dinastije Petrović-Njegoš i nikada nije krio da je srpskog porekla. U Prvom svetskom ratu je objavio rat Austrougarskoj.

Istorija Srbije bi bila drugačija da je on nasledio Aleksandra Obrenovića! (FOTO)

Kraljevina Crna Gora je pružila otpor austrougarskoj invaziji, ali je morala kapitulirati januara 1916. godine, a kralj Nikola se sa Vladom i Dvorom sklonio u Francusku, u egzil iz kojeg se nikada nije vratio.

Posle završetka rata zbačen je sa vlasti na Podgoričkoj skupštini. Uprkos vojnim (Božićna pobuna i crnogorski komitski pokret koji je potrajao do 1929. godine) i pokušajima crnogorske diplomatije na Versajskoj konferenciji, Crna Gora nije uspela povratiti svoj međunarodno-pravni suverenitet izgubljen krajem 1918. ujedinjenjem sa Kraljevinom Srbijom.

Kralj Nikola I je umro izolovan u emigraciji, a sahranjen je u ruskoj crkvi u Sanremu, Italija. Njegovi posmrtni ostaci i ostaci njegove supruge kraljice Milene Petrović su 1989, uz najviše državne počasti, vraćeni i sahranjeni na Cetinju, u Dvorskoj crkvi na Ćipuru.

(D. Z.)