SELAKOVIĆ O ŠEŠELJU: Srbija ne šalje više optuženike u Hag kao vreće!

- Jedina obaveza Srbije bila je da Vojislavu Šešešelju ne izda pasoš dok je na privremenoj slobodi u Srbiji,a pitanje njegvog ponovnog izučenja u Hag se reguliše isključivo zakonom o saradnji sa Tribunalom - kaže ministar pravde

Nikola Selaković, ministar pravde rekao je da je Srbija pravna država i da ima Zakon koji reguliše saradnju sa Tribunalom, te da će izučenje Vojislava Šešelja, haškog optuženika, biti u skladu sa zakonom.

- Taj zakon će biti poštovan. I sva prava gospodina Šešelja kao okrivljenog, uključujući i njegovo pravo da oponira, biće uzeta u obzir. Beograd, odnosno Republika Srbija ima svoje zakone, jasno propisane zakonske procedure, organi Srbije će te zakone poštovati - rekao je Selaković.

On je naveo da je dobijena odluka iz Haškog tribunala, koja će biti prosleđena nadležnim organima, a mogućnost hapšenja, kako je rekao, koja u zakonu postoji, jeste jedan od načina da se neko ko je optužen nađe u Hagu, ali i da je to poslednja stvar.

NJEN POSAO SANJA SVAKI SRBIN: Njena ispovest će vam razbiti snove! (FOTO)

- Da biste nekoga uhapsili, potrebno je da se utvrde pravne pretpostavke da li su ispunjene, a to ne radi Vlada, ni Ministarstvo pravde, već to u Srbiji rade pravosudni organi po važećim propisima Republike Srbije - rekao je Selaković.

Kako je rekao, tek poslednju reč ima ministar nadležan za pravosuđe, ali samo onda kada ispunjenost zakonskih pretpostavki utvrde pravosudni organi.

- U odluci u kojoj pretresno veće pušta Vojislava Šešelja na slobodu ''iz humanitarnih razloga'', i tu se svakako misli na ceo korpus ljudskih prava okrivljenog u toku trajanja postupka i to je rečeno da je jedan od osnovnih razloga njegovog puštanja bila, ja bih rekao pravnički, nenormalna dužine pritvora, i naglasio bih da je to puštanje maltene u potpunosti bilo bezuslovno - rekao je ministar pravde.

On je dodao da je jedina obaveza Srbija bila da mu ne izda pasoš.

- Ono što želim da kažem jasno i nedvosmisleno je da je Srbija pravna država. Prošlo je vreme kada su ljudi kao vreće sa poštom trpani i slani u Hag bez poštovanja bilo kakve zakonske regulative. Srbija je pravna država i ima Zakon reguliše saradnju sa Tribunalom i taj zakon će biti poštovan. I sva prava gospodina Šešelja kao okrivljenog, uključujući i njegovo pravo da oponira, biće uzeta u obzir - rekao je Selaković.

HAG DOSTAVIO USLOVE SRBIJI: Evo šta piše u ZAHTEVU ZA IZRUČENJE Vojislava Šešelja Haškom tribunalu!

Žalbeno veće Haškog tribunala koje traži od srpske vlade da uhapsi i izruči Vojislava Šešelja, u dopisu Ministarstvu pravde Srbije navodi da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može da spreči njegov povratak u Sheveningen.

Šešeljevo zdravstveno stanje "ne bi uopšte moralo biti narušeno povratkom u Hag", navodi se u dopisu srpskom ministarstvu, a tim dokumentom se traži da Vlada Srbije, bez odlaganja uhapsi i isporuči Šešelja Hagu, 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)