SRBIJA MENJA USTAV ZBOG EVROPE! Evo kada će se Srbi ZAKLINJATI novom pravnom aktu!

Građani Srbije će 2017. godine dobiti novi najveći pravni akt jedne države, a imaće priliku da se izjasne na referendumu da li su za promenu Ustava

Iz budžeta za Novi Ustav Srbije izdvojeno je 560.543 evra, uz dodatne troškove referenduma koji za sada nisu poznati. Najveći državni pravni akt biće usvojen tokom poslednja tri meseca 2017. godine.

U Akcionom planu Srbije za poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa EU navodi da će u poslednja tri meseca ove godine najmanje trećina poslanika inicirati promene Ustava i usvajanje priedloga za njegovu promenu, a javna rasprava bi trebalo da bude gotova do septembra 2016. godine.

Babić: U reformi političkog sistema treba svi da učestvujemo

U poslednja tri meseca ove godine Komisija za reformu pravosuđa, odnosno Radna grupa za izradu analize izmjene ustavnog okvira, trebalo bi da uradi analizu postojećih odredaba Ustava i predloži moguće izmene u svetlu mišljenja Venecijanske komisije i u skladu sa evropskim standardima.

Predlog Ustava, Vlada Srbije će uputiti na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Posle usvajanja Ustava u Skupštini Srbije sledi donošenje Ustavnog zakona.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)