USVAJANJE REZOLUCIJE FATALNO PO SRPSKU: Porodice poginulih Bošnjaka tražile bi ratnu odštetu!

Haški sud nije utvrdio ko je naredio i organizovao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipuliše brojkom od 8.000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako se na suđenju generalu RS Zdravku Tolimiru pominjalo 4.970 žrtava

Usvajanje britanske rezolucije u SB UN bilo bi fatalno po Republiku Srpsku i imalo bi katasrofalne posledice na buduće generacije i implikacije na Kosovo, smatraju ekspert odbrane na procesima za Srebrenicu u Haškom tribunalu admiral Boško Antić i lobista u Velikoj Britaniji Radomir Putniković.

I MI IMAMO ŽRTVE: Sećamo se 3.500 zaklanih Srba oko Srebrenice i 800 dece koja su ostala bez roditelja!

Antić i Putniković su za sutrašnje Večernje novosti, u odvojenim intervjuima, rekli da bi Bošnjaci mogli da traže ratnu odštetu, ako bi rezolucija bila usvojena u SB UN, kao i da treba sve učiniti da do toga ne dođe.

Prema tvrdnji Antića, genocida nad Bošnajcima u Srebrenici nije bilo i usvajanje britanske rezolucije u UN bi po Srpsku bilo fantalno, jer bi dalo pravi argument porodicama poginulih da traže ratnu odštetu.

Antić je podsetio da Haški sud nije utvrdio ko je naredio i organizovao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipuliše brojkom od 8.000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako se na suđenju generalu RS Zdravku Tolimiru pominjalo 4.970 žrtava.

- Eventualno usvajanje ovog papira u UN sa podatkom od 8.000 poginulih biće nesumnjivo pravni argument da njihove porodice u parničnom postupku traže od Republike Srpske ratnu podštetu što bi po nju bilo fatalno - ukazao je Antić.

Sa druge strane, Putniković veruje da rezolucija neće biti usvojena, da će Rusija staviti veto u SB i da će to biti kraj.

On, međutim, tvrdi da se vredi boriti.

- Nismo mi tako slabi, samo smo neorganizovani, srpska dijaspora je dobrim delom uljuljkana i smatramo da smo matici dobri samo ako možemo da doneseno novac i ništa drugo - ukazao je Putniković.

On je zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji da stavi veto u SB ocenio vrlo pozitivnim.

- U međunarodnoj politici nema prijateljstva, sve se svodi na interes, a problem je u tome što mi tražimo prijatelje tamo gde ih nema. I Rusi imaju svoj interes, Britanci nam nikada nisu bili priajtelji i od njih nemojte da očekujete fer-plej, već samo interes, a to je ovog momenta da se Srbi obleže kao genocidan narod - smatra Putniković.

Razlog tome, objasnio je, jeste što bi tada mogli da manipulišu sa srpskim narodom preko Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama.

Putniković je zaključio i da je za Britance "anatema kada predsednik RS Milorad Dodik dođe i traži referendum".

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)