VEROVALI ILI NE: Srbijom je kao premijer vladao PACER! Šokiraćete se kada vidite o kome je reč

Verovali ili ne na čelu Vlade Srbije četiri godine sedeo je "Pacer", a nema šanse da pogodite koji premijer je imao ovakav nadimak

Verovali ili ne na čelu Vlade Srbije četiri godine sedeo je "Pacer", to je nadimak bivšeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića koji je dobio još u mladosti kada je svirao u rok bendu, a taj podatak malo ljudi u Srbiji zna!

Rođen u Zaječaru - gradu GITARIJADE, mestu koje je imao imao jedan od prvih džez orkestara u Jugoslaviji između dva svetska rata, a sa pojavom rokenrola grad na dva Timoka postao je prava riznica bendova i kultno mesto balkanskog rokenrola potpuno je prirodno da je i Cvetković krenuo u tom muzičkom pravcu!

ZA NJEGA NEMA ZABRANE: Mirko Cvetković i dalje koristi službeni automobil i rotacije!

Rođen je u Zaječaru 1950. godine od oca Srboljuba i majke Stane, a osnovnu školu i gimnaziju završio u Zaječaru, s tim i uporedo završavao i nižu muzičku školu za duvačke instrumente i klavir.

OVAKO SE ZADUŽIVALA SRBIJA: Srbi, evo ko vas je OROBIO za 24 MILIJARDE EVRA!

Prvi rokenrol bend u kojem je svirao bio je "Apoloni" koji su bili veoma popularni u to vreme, a bili su prvi rokenrol bend koji je svirao na nekoj maturskoj večeri, što je pre njih bilo nezamislivo. Priređivali su igranke u Domu omladine i drugim salama, koje su bile izuzetno posećene i od kojih su zarađivali svoje prve honorare.

TROŠE NAŠE PARE: Koje sve privilegije bivši predsednici i premijeri mogu doživotno da koriste?

Ostao je sačuvan unikatni plakat VIS-a „Apoloni“ iz aprila 1967. godine, rad Jovice Prvulovića, na kome su naslikani portreti postave benda: Zoran Aleksić (sa crnim naočarima), pa zatim s leva na desno ukrug: Dragan Trajković, Jovan Rašić, Mirko Cvetković, Staniša Petrović i Čedomir Pavlović.

Cvetković je napustio bend i osnovao svoj koji je nazvao „Kosinusi“. Ovaj bend je bio pravo osveženje na zaječarskoj muzičkoj sceni jer je u početku u sastavu imao duvačke instrumente, harmoniku, gitaru i bubnjeve, da bi u leto 1968. iz benda izbačena harmonika, a „upale“ solo i bas gitara. Hit im je bila kompozicija „Stranger of the Shore“ Ackera Bilka.

Ostala je upamćena postava „Kosinusa“:

- Mirko Cvetković Pacer, klavir, klarinet, alt saksofon

- Zlatibor Pavlović Zlatko Paja, violina, klarinet, tenor saksofon

- Ivan Broćović Broća, harmonika

 

- Staniša Petrović Sopot, solo gitara

- Tihomir Pavlović Tića, bas gitara

- Dragan Trajković Trajko, bubnjevi.

(Telegraf.rs)