A U RUKE MANDUŠIĆA VUKA SVAKA PUŠKA BIĆE UBOJITA! Svi znate za ove reči, a priča o ovom srpskom JUNAKU će vas naježiti! (VIDEO)

Svi Srbi često citiraju Gorski vijenac i pominju Mandušića Vuka, ali ne znaju da je on zaista i postojao. Ovo je priča o njemu

Jedna od najčešće citiranih rečenica u Srba je: "A u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita". Ipak malo je građana Srbije koji ovaj citat koriste, a da znaju da je zaista postojao junak iz Ravnih Kotara i da to nije još samo jedan od likova čuvenog Njegoševog dela "Gorski vijenac"!

CRNOGORCI IZVINITE, ali ovo je DOKAZ da ste svi Srbi! (FOTO)

31. 07. 1648. godine u borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

Da, ovaj junak je zaista postojao i nije izmišljen lik "Gorskog vijenca" već je Njegoš pisao o pravom srpskom heroju koji se borio protiv Turaka.

Vuk Mandušić je bio srpski uskočki vojvoda (harambaša) u Dalmaciji (okolina Šibenika, sada selo Bribir do Bribirskih Mostina) iz 17. vijeka, koji je ratovao u službi Mletačke republike protiv Turaka, za vrijeme Kandijskog rata.

U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe.

Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke.

Kažu da je u Krajini cenjen „više no iko drugi“, a poginuo je u borbi s njima 1648. kod utvrđenja u Zečevu.

Njegova pogibija opevana je i u narodnoj pesmi, koju možete poslušati ovde:

(D. Z.)