Obeležena GODIŠNJICA SMRTI kralja kojeg su Srbi OBOŽAVALI!

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević položio je venac na grob Kralja Petra I u Kraljevskom mauzoleju

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević položio je venac na grob Kralja Petra I u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

SRBI PALE SVEĆE, MOLE SE I TUGUJU, SRBIJA JE DANAS TUŽNA: Umro je srpski OMILJENI VLADAR!

On je u pratnji mr Dušana Babca, člana Krunskog veća, prisustvovao danas pomenu i Svetoj Liturgiji povodom devedeset pete godišnjice smrti kralja Petra I u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, i položio venac na njegov grob u Kraljevskom Mauzoleju.

SRBIJO, STIDI SE! U ovoj kući, na VOJNIČKOM KREVETU umro je OMILJENI srpski kralj! Evo kako danas izgleda! (FOTO)

Liturgiju je služio vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Kralj Petar Prvi Karađorđević bio je peto dete Kneza Aleksandra i Kneginje Perside (kćerke Vojvode Jevrema Nenadovića), a rođen je na Petrovdan, 11. jula 1844. godine.

Deda mu je bio vrhovni Vožd Prvog srpskog ustanka, Karađorđe. U leto 1883. godine na Cetinju se oženio Kneginjom Ljubicom – Zorkom, najstarijom ćerkom crnogorskog Knjaza Nikole. U tom braku rođeno je petoro dece: ćerke Jelena i Milena (umrla kao dete), i sinovi Đorđe (odrekao se prava nasledstva prestola 1909), Aleksandar i Andrija (umro kao dete).

28. maja 1903. godine Vojska je izvela državni udar i proglasila Kneževića Petra Karađorđevića za Kralja Srbije, što je svojim izborom potvrdila Narodna Skupština 15. juna.

Kralj Petar Prvi umro je u Beogradu, 16. avgusta 1921. godine a sahranjen je 21. avgusta iste godine u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

(Telegraf.rs)