HAN: Odluka o izborima isključivo u rukama srpskih političara

Evropski komesar za proširenje je rekao da će predložiti otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja krajem godine, uz napomenu da Srbija još nije okončala posao u vezi sa poglavljima 23 i 24

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, rekao je da odluka o prevremenim parlamentarnim izborima ne zavisi od čelnika Evropske unije, već isključivo od srpskih političara, a u EU postoji uverenost da će Srbija ostati na evropskom putu reformi i posvećena rešavanju kosovskog pitanja.

Han je rekao da će predložiti otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja krajem godine, uz napomenu da Srbija još nije okončala posao u vezi sa poglavljima 23 i 24.

SAMIT U BEČU: EU će izdvojiti 600 miliona evra za regionalne infrastrukturne projekte

- Srbija je, takođe, finalizovala implementaciju dogovora u vezi sa ključnim sporazumima sa Kosovom, kao deo procesa normalizacije, kojim se bavi poglavlje 35. Ovo predstavlja ključno dostignuće kada je reč o procesu normalizacije, i ja se nadam da će to utabati put ka postizanju sporazuma između zemalja članica, o otvaranju prvog poglavlja, još tokom ove godine - rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje.

On je istakao da su posvećenost premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, doprineli ove nedelje finaliziranju dogovora o implementaciji četiri ključna sporazuma o energiji, telekomunikacijama, osnivanju ZSO, kao i rešavanju pitanja slobode kretanja i mosta u Kosovskoj Mitrovici.

(Telegraf.rs / Tanjug)