VOJSKA SRBIJE IMA ELAN I ČAST! Srpski vojnici oduševili AMBASADORA AMERIKE (FOTO)

Američki ambasador ukazao je na napore Srbije u cilju širenja bezbednosti i van Zapadnog balkana, ističući da je naša zemlja vodeća u regionu po doprinosu mirovnim operacijama, a sedma zemlja u Evropi po broju pripadnika vojske i policije u koji su angažovani u mirovnim misijama širom sveta

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, u svojstvu gostujućeg predavača, održao je danas predavanje polaznicima 59. klase generalštabnog i usavršavanja i 6. klase osnovnog komandno-štabnog kursa.

Osvrnuvši se na nedavni teroristički napad u Parizu, ambasador Kirbi je izrazio zaprepašćenost tim aktom nasilja, ističući da, nad takvim napadima treba „duboko da se zamislimo svi mi koji se bavimo međunarodnom i nacionalnom bezbednošću“, a glavno pitanje, dodao je, koje se sada nameće je „šta možemo da uradimo da bi zaštili živote ljudi za koje smo odgovorni“.

NIKOLIĆ I KIRBI: Tragedija u Parizu ne sme naterati Evropu da bude surova prema migrantima

Ukazujući na bogatu vojničku tradiciju srpskog naroda, i nedavno obeleženi jubilej 101. godišnjice Kolubarske bitke, ambasador Kirbi je izrazio uverenje da nove generacije pripadnika srpske vojske imaju želju da razviju isti elan, posvećenost svojoj službi i osećaj časti koji su odlikovale generaciju 1914. godine.

Kirbi je, takođe, ukazao na napore Srbije u cilju širenja bezbednosti i van Zapadnog balkana, ističući da je naša zemlja vodeća u regionu po doprinosu mirovnim operacijama, a sedma zemlja u Evropi po broju pripadnika vojske i policije u koji su angažovani u mirovnim misijama širom sveta. Pripadnici srpskih kontingenata, dodao je američki ambasador, služe u tim misijama dostojanstveno i časno, a pripadnici američke vojske, ali i drugih partnerskih zemalja, sa ponosom služe rame uz rame sa srpskim kolegama.

VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA SRBIJE: Preduzeli smo mere, osećajte se sigurnim

Govoreći o izazovima migrantske krize, ambasador Kirbi je istakao da je ohrabren toplom dobrodošlicom koju su građani naše zemlje iskazali u prethodnim periodu, ali istovremeno ukazujući da je ta kriza najbolji primer potrebe za modernim regionalnim pristupom bezbednosti.

Završni deo današnjeg predavanja ambasadora Kirbija bio je rezervisan za razgovor sa polaznicima Škole nacionalne odbrane.

Predavanju u Centru za simulacije na Vojnoj akademiji prisustvovali su i načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan, nastavno osoblje te Škole, kao i izaslanik odbrane SAD u Srbiji pukovnik Taft Blekburn.

(Telegraf.rs)