VUČIĆ: Srbija ima petogodišnji plan saradnje sa Kinom!

Srpski premijer je rekao da je napravljen srednjoročni plan saradnje sa najmnogoljudnijom državom na svetu, koji će našoj zemlji doneti dobre rezultate

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, razgovarao je sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija o različitim projektima i investicijama, od želeničke pruge Beograd-Budimpešta, Železare u Smederevu, izgradnje Koridora 11, do projekata pretvaranja otpada u električnu i toplotnu energiju.

狼幼崽 - Nema šanse da pogodite ČIJE SE IME na KINESKOM ovako piše, a IZGOVARATE ga svaki dan! (FOTO)

Vučić je, tokom drugog dana posete Kini, rekao da je prvi put napravljen srednjoročni plan za saradnju sa Kinom u narednih pet godina, koji će, ocenio je, našoj zemlji doneti dobre rezultate.

Govoreći o izgradnji železničke pruge Beograd-Budimpešta, Vucicć je rekao da su uslovi kineske Eksim banke najvećim delom jasni, ali da cena još nije u potpunosti usaglašena.

KINEZI GRADE INDUSTRIJSKI PARK U SRBIJI! Vučić u Kini dogovorio NOVU VELIKU INVESTICIJU (FOTO)

Kamatna stopa će biti dva ili do dva odsto, obaveza izvođača je da obezbedi 54 odsto učešća usluga i roba kineskog porekla, dok učešće usluga i roba nekineskog porekla može da bude 46 odsto, rekao je premijer.

On je istakao da je Srbija 10 do 11 meseci ispred Mađarske po pitanju planske dokumentacije i da će ranije krenuti u posao izgradnje.

Premijer je rekao da je danas razgovarao i sa predstavnicima CRBC o izgradnji delova puta na Koridoru 11 - deonice Surčin-Obrenovac od 17,8 kilometara, koja bi, zbog izgradnje novog mosta na Savi, koštala oko 209 miliona evra, kao i deonice Preljine Požega u iznosu oko 350 miliona evra.

- Time bismo najveći deo Koridora 11 završili. To predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju i infrastrukturu u našoj zemlji - rekao je Vučić.

VUČIĆ NA SAMITU: Uz kineske investitore Srbija je vodeća zemlja na Balkanu! (FOTO)

Govoreći o Železari Smederevo, Vučić je rekao da je kineska kompanija, koja je drugi najveći proizvođač u industriji čelika u vreme kad cena tog metala opada, zainteresovana za Železaru i da bi to bilo spasonosno rešenje.

On je rekao da će biti potpisan prvi akt koji je od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da "ostaje da se nadamo da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore.

- To je od ključnog strateškog značaja za budućnost i za razvoj Srbije - rekao je Vučić i istakao da Srbija prodaje Železaru da bi se obezbedio rast BDP, opstanak te kompanije i radna mesta za 5.000 radnika.

PREMIJER KINE OBEĆAO: Gradnja pruge Beograd - Budimpešta počinje već ove godine!

- Naš osnovni uslov u svim razgovorim jeste da ostane 5.000 ljudi na poslu, da zaštitimo Smederevo i radnike - podvukao je on.

Vučić je ukazao da kineski investitori koji su preuzimali rudnike bakra u Južnoj Afrci nisu smanjivali broj radnika i objasnio da je kineska strategija da što je moguće više izlazi na druga tržišta, da gasi svoje čeličane u Kini, a proizvodi van svoje teritorije.

Naveo je takođe da je sa predstavnicima "Poli" grupe imao ozbiljne pregovore o projektima pretvaranja otpada u električnu i toplotnu energiju.

- Mi smo za to već za Beograd raspisali javni tender i rekli smo da mogu da učestvuju na regularnom tenderu - kazao je on, dodajući da postoje i drugi gradovi gde mogu da daju veoma povoljne uslove.

Kinezi su veoma zainteresovani i za namensku industriju, za otkup srpske tehnologije, kao što je haubica "Nora", ali i direktnu saradnju, zajedničku proizvodnju i izlazak na trzište, dodao je Vučić ocenivši da je za Srbiju važno da dođu prve kineske banke.

- To je preteča pravljenja prvih industrijskih parkova i dolaska pravih kineskih kompanija da rade i prave proizvodnju. Razgovaramo o industrijskom parku u zoni kod nove luke kod Pupinog mosta -.ukazao je on dodajući da postoji više zainteresovanih kineskih kompanija.

Ocenivši da Srbija ima povoljnu poziciju i ogroman ugled u Kini, premijer je naveo i da su sve zemlje istočne i centralne Evrope zainteresovane da dovedu kineske investitore, jer znaju odakle dolazi moć i snaga, ogromna energija.

(Telegraf.rs / Tanjug)