Nikolaidis pod istragom zbog poziva na ubistvo Tadića!

Savetnik predsednika Skupštine Crne Gore, koji je prizivao likvidaciju predsednika Srbije, premijera RS i patrijarha Irineja za Telegraf: ``Ne želim da polemišem sa idiotskim čitanjem mog teksta``.

Andrej Nikolaidis, savetnik za slobodnu javnost i kulturu predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, biće predmet istrage tužilaštva u Podgorici zbog poziva na likvidaciju Borisa Tadića, Milorada Dodika i patrijarha Irineja!

Nikolaidis se u članku pod naslovom "Šminkanje političkog monstruma", koji je objavio portal Analitika, osvrnuo na razloge za hapšenje Božidara Stanišljevića, коga vlasti Republike Srpske sumnjiče za terorizam, jer je u banjalučkoj hali Borik, uoči proslave 20 godina Republike Srpske, sakrio ogromnu količinu oružja i dinamita.

- Civilizacijski iskorak bio bi da je Bole (Stanišljević - prim.aut.) upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali. Bila bi to poetska pravda - napisao je ovaj crnogorski književnik.

Nikolaidis u izjavi za Telegraf kaže da je pomenuti tekst "posve precizna osuda zločina".

- Ne mogu polemisati sa svim idiotskim čitanjima tog teksta - poručuje Nikolaidis onima koji traže njegovu smenu.

U prvom redu, Pokretu za promjene, čiji poslanik Koča Pavlović smatra da Nikolaidisovo "pozivanje na terorizam predstavlja javno istupanje koje je zabranjeno crnogorskim Ustavom" i da je zato predsednik crnogorske skupštine Krivokapić "dužan da se odmah javno odredi prema kriminalnom istupu svog savetnika".

Medojević: Bolesni ludak i fašista!

Lider PZP-a Nebojša Medojević za Telegraf kaže da je Nikolaidisov tekst pokušaj skretanja pažnje s presude za korupciju koja tereti porodicu Mila Đukanovića.

- Nedavno je sud u Njujorku osudio "Mađar telekom" i naložio mu da plati 100 miliona dolara zbog davanja 7,3 miliona evra mita sestri visokog crnogorskog funkcionera. Osnovano sumnjamo da je reč o Milovoj sestri, jer je u trenutku sklapanja tog posla jedino on, kao neprikosnoveni faraon Crne Gore, mogao da obezbedi uticaj te vrste. Ovdašnji režim je u velikom problemu, pokušava da skrene pažnju s ove istorijske presude, pa u pomoć pristižu spin majstori poput Nikolaidisa - ističe Medojević, i dodaje:

- Bolesne izjave režimskih ludaka i fanatika kao što je on, bruka su za crnogorski parlament! Ne želimo da delimo istu zgradu s tim fašistom i zato od Krivokapića tražimo da ga smeni. Razumem da Nikolaidis mrzi Srbe i da to godinama dobro naplaćuje, ali ovako skandalozno ponašanje trebalo bi da bude previše čak i za vlast Đukanovića - objašnjava Medojević.

S druge strane, podgorički osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac najavljuje da će navodi Nikolaidisa biti predmet interesovanja nadležnog tužilaštva.

- Svakako ću razmotriti ono što je napisano i nakon toga ću doneti odluku da li ima osnova za pokretanje postupka - kaže tužiteljka.

Ko je Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis (37), crnogorski književnik i novinar, javnosti je poznat po kazni od 12.000 evra koju je morao da plati Emiru Kusturici zbog povrede časti i ugleda, jer je pre sedam godina u tekstu pod nazivom "Dželatov šegrt" proslavljenog reditelja optužio za kolaboraciju s režimom Slobodana Miloševića.

Objavio je tri romana i nekoliko zbirki priča. Redovni je dopisnik E-novina, a pisao je kolumne i za Vijesti, Monitor i Slobodnu Bosnu. Živi u Ulcinju sa suprugom Sanjom Martinović.

(S. M. S.)