Srbija ODALA POČAST žrtvama GENOCIDA u Drugom svetskom ratu! (FOTO)

Predsednik Srbije predvodio je centralnu državnu komemorativnu ceremoniju odavanja počasti povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac, uz vojne i državne počasti, na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

U ime Skupštine Srbije venac je položila predsednica parlamenta Maja Gojković, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar unutašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvuju oni koji su preživeli Holokaust, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, predsednik Skupštine grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu nalazi se u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor "Crveni krst" u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

(Telegraf.rs)