VEROVALI ILI NE: U Skupštini Srbije čak 51 stranka, vladu će podržati 38 partija!

Novi saziv parlamenta činiće 51 politička partija, što je više od polovine ukupnog broja stranaka u Srbiji. Sastav nove vlade podržalo bi, ako se ostvare predviđanja, između 26 i 38 stranaka

Dva Srbina, tri partije! Ova narodna izreka skoro pa i bukvalno može da se primeni na saziv novog srpskog parlamenta. Naime, u novoj postavi Skupštine Srbije, koja bi trebalo da bude konstituisana najkasnije do 8. juna, naći će se predstavnici čak 51 političke stranke i grupe građana, okupljenih u deset izbornih lista. To je najveći broj partija koje su ikad činile srpski parlament, što je Telegraf najavio mesec dana pre održavanja izbora.

I tu nije kraj kad su rekordi u pitanju. Ako vlada bude formirana od stranaka koje su u drugom krugu najavile da će podržati predsedničkog kandidata Borisa Tadića(DS-SPS-URS-LDP-manjinske stranke), novog mandatara i njegov kabinet će podržati ukupno 38 političkih partija!

U novom parlamentu će se, dakle, naći više od polovine registrovanih partija u Srbiji, kojih ima 88 prema poslednjim podacima Ministarstva za državnu upravu u Srbiji).

Broj političkih stranaka bio bi i veći da je u njen saziv uspela da uđe još neka od osam koalicija ili partija, koje su, prema izbornim rezultatima, završile ispod cenzusa.

Najbrojnija lista jePokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić” sa 73 poslanika, a nju čini 12 političkih stranaka: SNS, NS, Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karić, Pokret socijalista, AMSPPS, Koalicija udruženja izbeglica u RS, NSS, BNS, DSM, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja i Pokret privredni preporod.

Druga lista po broju mandata u novom sazivu je "Izbor za bolji život Boris Tadić" koja će imati 67 poslanika, a koji će biti delegirani iz četiri partije: DS, SDPS, LSV i Demokratske zajednice vojvođanskih Hrvata.

Stavove koalicije "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS" zastupaće 44 poslanika iz ove tri partije.

"Demokratska stranka Srbije Vojislav Koštunica" izašla je samostalno na izbore i u Skupštini Srbije će biti zastupljena s 21 poslanikom.

Preokret – Čedomir Jovanović”, koji čini osam partija: LDP, SPO, SDP, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zeleni i Partija Bugara Srbije plus 30 grupa i udruženja građana, osvojio je 16 mandata.

Na skupštinskim zasedanjima naćiće se i 16 poslanika listeUjedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić”, na kojoj će se naći osam stranaka i 30 udruženja i grupa građana: G17 plus, Zajedno za Šumadiju, Živim za Krajinu, Narodna partija, Bunjevačka partija, Koalicija za Pirot, Vlaška demokratska stranka i Sandžačka narodna partija.