ČARLS ODUŠEVLJEN SRBIJOM: Tomislav Nikolić iznenadio PRINCA OD VELSA

Princa od Velsa tokom jučerašnjeg obilaska naše zemlje posebno je oduševila srpska tradicija, koju su mu tokom obilaska znamenitosti grada predstavili domaćini, ali i predsednik Tomislav Nikolić

Britanski princ Čarls sa vojvotkinjom Kamilom doputovao je juče u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru petodnevne turneje po Balkanu. Tom prilikom sastao se s najvišim srpskim zvaničnicima, verskim velikodostojnicima i obišao najznačajnije znamenitosti Beograda.

PRVI DAN ČARLSOVE I KAMILINE POSETE SRBIJI završen u Domu garde na večeri sa Vučićem (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije i njegova supruga Dragica ugostili su kraljevski par u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi. Da je kraljevskom paru bilo prijatno na Andrićevom vencu i da je bio prijatno iznenađen domaćinima govori i slika na njihovom zvaničnom sajtu kao i na instagram profilu

Nikolić i britanski monarh razgovarali su o dugogodišnjem savezništvu dveju država , kako je predsednik rekao iskovanom u dva svetska rata, aktuelnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih  republika.

Uoči sastanka, princ od Velsa pogledao je stalnu postavku izložbe ,, Osvit renesanse ", koja se nalazi u holu Predsedništva. Imajući u vidu da je princ od Velsa osvedoćeni ljubitelj umetnosti, sa izuzetnom pažnjom je je posmatrao umetnička dela.

Šef države njihovim kraljevskim visočanstvima poklonio je ćirilično izdanje Šekspirovih sabranih dela na biblijskom papiru, foto-monografiju ,, Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije " na engleskom, drvorez umetnice Marije Jovanović ,, Srpsko srednjovekovno nasleđe, motivi Hilandara. "

Poseban dar za vojvotkinju bilo je ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Zanimljivo je da je princa od svih poseta predsednika Srbije najviše interesovala baš ona u Moskvi sa Vladimirom Putinom.

Naslednik britanske krune sa svojom suprugom nastavlja obilazak Srbije posetom Novom Sadu. Njegovo obraćanje javnosti očekuje se večeras u Narodnoj skupštini.

(Telegraf.rs)