Vlada Srbije USVOJILA ugovor o INVESTIRANJU u ŽELEZARU!

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila ugovor o investiranju u "Železaru Smederevo" između preduzeća "Hestil" iz Kine i Srbije. Čeka se potpisivanje ugovora o prodaji Železare

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je zaključak o usvajanju nacrta okvirnog ugovora o investiranju u "Železaru Smederevu" između preduzeća "Hestil" iz Kine i Srbije.

U saoštenju Vlade Srbije se navodi da je Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine "Železare Smederevo" 5. aprila otvorila finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku, kineske kompanije "Hestil".

U prisustvu predstavnika "Hestila", Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove.

VUČIĆ DOBIO NAGRADU ZA LIČNOST GODINE: Prestižno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" otišlo u ruke premijera (FOTO)

"Hestil" je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 miliona evra.

Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva. Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca, navodi se u saopštenju Vlade.

"Hestil" planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Hestil" je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

Inače, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Zaključak o utvrđivanju Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, potreba za izradu ovog programa proizilazi iz činjenice da su javni objekti u Srbiji u datim oblastima uglavnom izgrađeni u vreme ili između dva svetska rata ili posle rata, pa je potreba za njihovom sveobuhvatnom obnovom i unapređenjem urgentna, kao i da ne postoji sveobuhvatna procena stanja ovih objekata, niti baza podataka o hronologiji investicionih ulaganja.

Sredstva za realizaciju ovog programa obezbediće se iz međunarodne razvojne pomoći, finansijskih i nefinansijskih donacija i kredita.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)