Povratak otpisanih

Telegraf.rs istražuje ko se sve vraćao u srpsku politiku u poslednjih 20 godina

Najava povratka u politički život bivšeg srpskog premijera Zorana Živkovića nije prvi takav primer u Srbiji, iako je malo onih koji su se odlučili na politički kambek. Telegraf.rs vas podseća na nekoliko političara kojima je zajedničko to što su bili u političkom vrhu, potom su odlučili da se penzionišu, a onda i da se ponovo aktiviraju.

Milan Panić: Od srpskog bicikla do američkih ```zelembaća``, i nazad

Američki biznismen srpskog porekla i prvi predsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić vratio se u novembru prošle godine na političku scenu Srbije. Bio je specijalni gost Ujedinjenih regiona Srbije na promotivnom skupu u Beogradskoj areni, a vrlo verovatno će se i zvanično uključiti u predizbornu kampanju Dinkićeve stranke.

Vrhunac političke karijere Panić je doživeo u maju 1992. izborom na mesto premijera SRJ, i to na predlog Slobodana Miloševića, ali je s te funkcije smenjen samo sedam meseci kasnije. Smena je usledila neposredno posle poraza na izborima za predsednika Srbije u decembru 1992. kada je osvojio milion glasova manje od Miloševića. Tada se povukao iz aktivnog političkog života i vratio u SAD, uz još jednu kratku političku epizodu 1998, kada je učestvovao u osnivanju opozicionog Saveza za promene.

Petar Škundrić: Socijalistički dinosaurus

Jedan je od osnivača i prvi generalni sekretar Socijalističke partije Srbije. Posle prvih višestranačkih izbora 1990. odbio je predlog predsednika SPS Slobodana Miloševića da bude premijer. U oktobru 1992. napustio je stranačke funkcije, a na političku scenu vratio se 2006. kada se pojavio kao protivkandidat Ivici Dačiću za predsednika socijalista.

Sada je član Glavnog odbora stranke, a do prošlogodišnje rekonstrukcije Vlade obavljao je funkciju ministra za energetiku.

(Nikola Kojić)