Dodik: I ako bude zabranjen, referendum će biti održan

- Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum - rekao je Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

DODIK NAKON SASTANKA: Odbranićemo Dan Republike Srpske, hvala Vučiću i Nikoliću

- Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS-u je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je kazao da najavljeni referendum za 25. septembar nije referendum koji se bavi secesijom ili teritorijalnim integritetom.

- Ovo je sprovođenje odluke Ustavnog suda da pitamo šta narod misli o toj odluci. Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum, rekao je Dodik i dodao: - Meni je to sasvim dovoljno.

Dodik, je nakon jučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, rekao da je veoma zahvalan predsednku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

- Veoma sam zahvalan rukovodstvu države Srbije što smo imali tolerantan i konkretan razgovor. 23 godine smo nesmetano obeležavali Dan Republike. Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promeni datum obeležavanja Dana RS, 9. januar -  kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, referendum je najbolji način da Bošnajci budu pitani o tom datumu, a njihov je stav da li će izaći ili ne.

(Telegraf.rs / Tanjug)