Dačić: Nećemo dozvoliti ugrožavanje ni Srbije, ni Srpske

Srbija neće uvoditi sankcije Republici Srpskoj, jer to nije realno, izjavio je Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu, te za stabilnost u BiH i poručio da svi treba da se okrenu traženju zajedničkog interesa.

AMERIKA TRAŽI SANKCIJE ZA REPUBLIKU SRPSKU: "Odgovorni za ove akcije će snositi posledice"

Navodeći da Srbija nije podržala organizovanje referenduma u Republici Srpskoj, Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove rekao da će Srbija, kao država koja je garant Dejtonskog sporazuma, odgovoriti na svaku upućenu pretnju i znati da zaštiti sebe i svoje interese.

Odgovarajući na pitanje poslanice SRS Nataše Jovanović o reakciji Srbije na eventualno uvođenje sankcija Republici Srpskoj i na pritiske kojima su izloženi Srpska i njen predsednik Milorad Dodik, Dačić je rekao da Srbija neće uvoditi bilo sankcije Srpskoj jer, kaže, to nije realno.

AMERIKA TRAŽI SANKCIJE ZA REPUBLIKU SRPSKU: "Odgovorni za ove akcije će snositi posledice"

Dačić kaže i da je Srbija protiv menjanja Dejtonskog sporazuma, navodeći da se to može učiniti samo uz saglasnost sva tri naroda.

- Nećemo da damo nekom mogućnost da se igra sa Dejtonom. Oni koji 10 godina traže Dejton 2 počeli su da budu dejtonobranitelji, a ispada da je Republika Srpska postala ta koja navodno ruši Dejton - naveo je Dačić.

Ministar je odgovarao na brojna pitanja članova Odbora za spoljne poslove, među kojima je i pitanje odnosa sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Rusijom, te o daljem evropskim putu Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)