Sonja Liht poručila: Vučić i Rama treba da budu šampioni regionalne saradnje!

Ona je podsetila da je region pre pet godina bio pun nade kada je reč o evroatlantskim integracijama, ali da se taj proces u međuvremenu suočio sa brojnim izazovima

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht otvorila je danas šesti Beogradski bezbednosni forum, uz poruku da se region zapadnog Balkana ponovo suočava sa velikim izazovima a da premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama treba da budu šampioni nove etape regionalne saradnje.

Liht: Bregzit neće pokolebati Srbiju na EU putu

- Region se suočava ponovo sa velikim teškoćama, geopolitičkim izazovima i u velikoj meri je preušten sam sebi, što može biti prokoletstvo ali i nova šansa. Premijeri Vučić i Rama treba da budu šampioni te nove stranice, nove etape regionalne saradnje - rekla je Liht.

Prema njenim rečima, ti izazovi zahtevaju nove, kreativne ideje, ali i hrabrost celog društva, pre svega lidera.

Ona je podsetila da je region pre pet godina bio pun nade kada je reč o evroatlantskim integracijama, ali da se taj proces u međuvremenu suočio sa brojnim izazovima.

Usporavanje evropskih integracija i stvaranje sumnji prema Evropi generiše nove krize, rekla je ona, navodeći migreantsku krizu kao primer.

Upravo ta kriza pokazala je Bliskom istoku i Evropi da im je Balkan mnogo bliži nego što je iko mislio, rekla je Liht, aglašavjući da švi moraju biti za istim stolom.

(Tanjug/Telegraf.rs)