BRISEL: Prištinski zvaničnici ponovo odbili da razgovaraju o Trepči

Zbog toga je razgovor o tom pitanju vođen sa EU, a tom prilikom su predstavnici Unije ponovili da "primaju k znanju" stav Srbije

U Briselu je večeras završen prvi dan nove runde dijaloga na tehničkom nivou između Beograda i Prištine, tokom kojeg je srpska strana insistirala na temi Trepče, ali je Priština odbila da o tome razgovara. Zbog toga je razgovor o tom pitanju vođen sa EU, a tom prilikom su predstavnici Unije ponovili da "primaju k znanju" stav Srbije.

Nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Prvi put posle slučaja "Trepča" - Đurić i Tahiri "oči u oči"

Dve strane su danas razgovarale o praktičnima rešenjima za primenu sporazuma o slobodi kretanja.

Konkretno razgovaralo se o nalepnicama kojima će se od 15. novembra prelepljivati statusni simboli prilikom prelaska vozila sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno.

Prema informacijama iz delegacija, obe strane intenzivno rade na primeni dogovora o registrskim tablicama, a EU je, kao posrednik u razgovorima, insistirala da naplenice, koje će se koristiti umesto privremenih tablica, budu beslatne za građane.

Nezavisno od samog dijaloga u Briselu, bilo je reči i o Zakonu o "Trepči", koji je donet u Prištini. Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović razgovarao je o tome sa evropskim poslanikom zaduženim za Balkan Eduardom Kukanom i najavio seriju razgovora sa zvaničnicima EU o tom pitanju.

- Ovo je početak naše inicijative da na mnogo mesta u Briselu, u institucijama EU objasnimo šta se to desilo odlukom da se donese Zakon o "Trepči". Danas sam se susreo sa Eduardom Kukanom i nakon tog sastanka mogu da najavim da će biti jedan veći broj sastanaka i u toku sutrašnjeg dana, ali i narednih dana i nedelja - rekao je Stojanović.

Dijalog se nastavlja sutra razgovorom o sporazumu o univerzitetskim diplomama.

VUČIĆ: ŽELIM DA POSTIŽEMO DALJE SPORAZUME

Premijer Srbije izjavio je da Beograd želi da postiže dalje sporazume i da je, kako je rekao, zamolio Marka Đurića da, svuda gde je to moguće, nešto učinimo.

- Želim da postižemo dalje sporazume. Ne želim da se takmičim sa bilo kim u junačenju, želim da u miru razvijamo našu zemlju - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs / RTS / Tanjug)