RATNE IGRE NA BALKANU: U Crnoj Gori vežba NATO, u Srbiji su Rusi. Koji od njih su naši? (FOTO)

Navela je da je suvereno pravo Srbije da odluči da li će organizovati vojnu vežbu sa Ruskom Federacijom

Dok su Srbi, Rusi i Belorusi počeli sa uvežbavanjem padobranskih i helikopterskih desanta, marševa i napada na terorističke baze, u Crnoj Gori se pod okriljem NATO izvode vežbe reagovanja u poplavljenim područjima i načini odgovora na napade hemijskim oružjem. Zamenica generalnog sekretara NATO-a je za Telegraf prokomentarisala istovremeno održavanje vojnih vežbi u Srbiji i Crnoj Gori.

RUSKI PADOBRANCI STIGLI U SRBIJU: "Slovensko bratstvo 2016" može da počne

– Održavanje vežbe u Crnoj Gori planirana je više od godinu dana i zahtevala je ozbiljnu organizaciju. Želela bih da naglasim, još jednu stvar koja je važna za NATO. Svaka zemlja ima pravo da bira svoj bezbednosni aranžman. Suvereno pravo svake zemlje je da odluči kako će osigurati svoju bezbednost – rekla je Rouz Gotemiler, zamenica generalnog sekretara NATO-a.

Dodala je i da je suvereno pravo Srbije da odluči da li će organizovati vojnu vežbu sa Ruskom Federacijom.

– Za NATO su ta odluka i vežba sasvim u redu. Ovo nije situacija u kojoj moramo da poravnjavamo nekakve račune. Srbija je slobodna i suverena da izabere bezbednosne aranžmane, koji joj odgovaraju. Sa druge strane, drago mi je što je Srbija odlučila da učestvuje i na vežbi u Crnoj Gori. Ovo je jako važna vežba za sve zemlje koje su učestvovale – istakla je Rouz.

Vojne vežbe će se održavati u Srbiji do 9. novembra, učestvovaće i vojne snage Rusije i Belorusije, a podudariće se sa aktivnostima koje sprovode NATO snage u Crnoj Gori.

"Slovensko bratstvo 2016"

Multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016" koja je počela u sredu održavaće se na aerodromima i poligonima Vojske Srbije. U njoj će učestvovati 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika Oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, a cilj vežbe je unapređivanje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističkih operacija u multinacionalnom okruženju.

Vojna vežba članica Alijanse u Crnoj Gori

U isto vreme, u Crnoj Gori, izvode se vojne vežbe simulacije vežbi reagovanja u poplavljenim područjima i načina odgovora na napade hemijskim oružjem. One su počele u ponedeljak i trajaće pet dana, a u njima učestvuje 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država.

U terenskoj vežbi, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susednih zemalja i zemalja iz okruženja, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

(Telegraf.rs)