U Agenciji protiv korupcije 399 izveštaja o kampanji, očekuje se 1.000!

"Provera izveštaja trajati 'jako dugo' jer su kapaciteti Agencije ograničeni, pa kompletnije rezultate ne treba očekivati pre polovine jula", kaže Zoran Stojiljković

Agencija za borbu protiv korupcije do sada je dobila blizu 400 izveštaja stranaka koji se odnosne na finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora.

Predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je zaključno sa petkom, 8. junom, Agencija primila 399 izveštaja, a da se očekuje da će ih ukupno biti više od 1.000.

Stojiljković je napomenuo da danas ističe "prvi rok", odnosno rok za podnošenje elektronskih izveštaja, dok za predaju detaljnih izveštaja, u papiru, stranke imaju još sedam dana - do 18. juna.

Kada je reč o političkim partijama čiji su kandidati učestvovali u drugom krugu predsedničkih izbora, rok je 24. jun, odnosno 2. jul za podnošenje pisanih izveštaja.

- Da bismo konačno procenili u kom procentu je odgovoreno na zahteve Agencije i na zakonske rokove, kada se izveštaji razvrstaju, prvo treba utvrditi da li su slali jedan za izbore na različitim nivoima vlasti, ili su, ipak, išli na pojedinačna rešenja - naveo je Stojiljković.

On je istakao da će provera izveštaja trajati "jako dugo" jer su kapaciteti Agencije ograničeni, pa kompletnije rezultate ne treba očekivati pre polovine jula.

- Imate stotine stranica izveštaja, posebne rubrike za različite vrste izbornih troškova, zavisno od toga da li se radi o medijskoj ili terenskoj kampanji. Znači, ogroman posao - naveo je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, nakon logičkih kontrola, slede kontrole potpunosti, zatim ukazivanje na tehničke propuste, a onda analiza, koja može da se završi i prekršajnim, odnosno krivičnim prijavama.

Stranke koje su učestvovale na izborima, shodno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, u obavezi su da Agenciji dostave svoje izveštaje o troškovima u kampanji u roku od 30 dana od proglašenja izbornih rezultata.

(D. Z.  /Tanjug)