Ljajić: Nikolićeva ponuda bila korektna

Lider Socijaldemokratske partije Srbije kaže da je ponudu predsednika Srbije odbio jer bi učestvovanje u ovoj vladi Srbije bilo "krajnje neprincipijelno i nemoralno"

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić kaže da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić "bio korektan" kada mu je ponudio učešće u republičkoj vlasti, čiju bi okosnicu trebalo da čine naprednjaci, socijalisti i URS. Međutim, za Ljajića bi ulazak u tu vladu bio "krajnje neprincipijelan", jer je njegova partija bila na listi Demokratske stranke.

- Ponudio nam je učešće u vlasti, rekao da oni svakako imaju većinu, ali da smo mi napravili rezultat i da region treba da ima svog predstavnika, koji je dobio najviše glasova. Ja se samo ne slažem s delom tog obrazloženja u kojem se zapravo kaže da smo mi manjinska stranka. Mi nismo manjinska stranka, mi smo stranka koja deluje na području cele Srbije, imamo svoje predstavnike u gotovo svim opštinama u zemlji - rekao je Ljajić za dnevni list "Politika".

Na konstataciju lista da li to znači da ga Nikolić i dalje vezuje za Sandžačku demokratsku partiju (SDP), umesto za SDPS, Ljajić je odgovorio da je tako, ali da je "to irelevantno".

- U svakom slučaju, cenim da je to bila korektna ponuda i ja sam rekao da su se prema toj ponudi isprečili isključivo razlozi moralne prirode. Za stranku bi sigurno na kratak rok bilo profitabilnije da uđe u vlast i da se dalje razvija, pre svega u smislu jačanja stranačke infrastrukture. I kada je reč o vidljivosti stranke bilo bi bolje da budemo deo buduće vlade - smatra Ljajić.

On je dodao da bi to, međutim, "bilo krajnje neprincipijelno i nemoralno s obzirom na to da smo mi bili na listi Demokratske stranke". Prema njegovim rečima, on bi se u takvoj vladi osećao "kao da je nekome zavukao ruku u džep". Ljajić je posebno istakao da će, osim Demokratske stranke Srbije, SDPS biti jedina stranka koja je bez vlasti.

- Svi će biti negde na vlasti, mi ćemo biti u opoziciji. Ali to je izbor i ja mislim da je to krajnje principijelno. Mislim da je to neka investicija u političku budućnost, jer ovo što sada imamo jeste najobičnija buvlja pijaca. Inače, bez obzira na ovu odluku, mi ćemo podržavati svaki reformski zakon i sve ono za šta mislimo da je u interesu građana Srbije - poručio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, SDPS će "ovu vrstu principijelnosti demonstrirati na najbolji način i u Vojvodini", gde su bili u koaliciji sa SPS-om.

- Imamo dva poslanika u Skupštini Vojvodine i ukoliko SPS bude izbačen iz pokrajinske vlasti i mi ćemo deliti sudbinu te koalicije u kojoj smo bili - rekao je Ljajić.

(M. S. / Politika)