SLEDEĆA NEDELJA KLJUČNA: Haos u Skupštini okidač za nove izbore?

Kako će se situacija odvijati u parlamentu videćemo već u sredu. Iako su na dnevnom redu protokolarne stvari, očekuje se oštra debata predstavnika vlasti i opozicije zbog uzavrele atmosfere na političkoj sceni

Predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala je za narednu sredu, 19. april, nastavak sednice prekinute početkom predizborne kampanje, a odmah i novo zasedanje, za petak. Uoči nastavka, ona je rekla da poslanici koji učestvuju na protestima ispred Skupštine ne kriju nameru da ometaju rad parlamenta. S tim u vezi, postavlja se i pitanje, da li ovakav scenario , uz osporavanja ubedljive pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, može navesti vladajuću koaliciju da se, najkasnije na jesen, održe vanredni parlamentarni izbori?

TRAMP ČESTITAO VUČIĆU: Šta piše u poruci novom predsedniku Srbije

Vučić: Neka protesti traju što duže, za mene bolje

Ispred Skupštine Srbije deset dana za redom održani su protesti, čiji učesnici su posle nekoliko dana istakli zahteve: fer i slobodne izbore, slobodu medija, departizaciju, decentralizaciju, i poboljšanje radnih prava.

Oni takođe, osporavaju ubedljivu pobedu aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Takođe, opozicione stranke, koje podržavaju proteste uputile su zahtev, podržan sa 32 potpisa poslanika za smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, kao i smenu članova REM. Sa druge strane, Gojković očekuje da se svi uozbilje, da protesti dobiju neki zakonski legalitet i legimitiet, da u Srbiji, Beogradu se nastavi sa radom i da parlament može da funkcioniše.

- To je politički skup, ima političke zahteve. O svim tim zahtevima možemo da razgovaramo u parlamentu, nikakav problem nije. Postoji procedura, nešto napišeš, pošalješ u parlament, zakaže se sednica, otvori se rasprava i glasanje i vidi se ko ima većinu - rekla je Gojković.

Međutim, ukoliko se i narednih nedelja nastave protesti i osporavanja rezultata na predsedničkim izborima, a atmosfera sa ulice se prenese i u parlament, nije isključeno da se, najkasnije na jesen ide na vanredne parlamentarne izbore.

Ovakav rasplet postizborne političke krize nagovestio je i sam premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne isključuje mogućnost da građani ponovo izađu na birališta.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, za portal Telegraf.rs, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da ne isključuje mogućnost raspisivanja izbora, ali napominje da je za taj scenario potrebno da dođe do blokade rada Skupštine u nekom dužem vremenskom periodu.

- Vladajuće stranke idu na izbore samo kada moraju, a imam i utisak da opozicione stranke sada ne bi žurile sa izborima - kaže Stanković.

Prema njegovim rečima, predsednički izbori u su pokazali da opozicione stranke nemaju veliki kapacitet, s obzirom da su njihovi kandidati jako loše prošli na njima.

- Nisam siguran da se baš ide na izbore Bošku Obradoviću, Saši Raduloviću, DS-u, Nenadu Čanku, Borisu Tadiću i radikalima. Realno oni jako loše stoje u biračkom telu - rekao je Stanković.

Stanković napominje da vladajuća koalicija ima ubedljivu podršku u parlamentu, dok su predsednički izbori pokazali gotovo nepodeljenu podršku Aleksandru Vučiću.

- Poenta je u tome da pronađete neku meru između funkcionisanja parlamenta i onoga što se zove atmosfera u društvu. Ne verujem da se na izbore ide zbog toga što imate strašno suprostavljene stavove. Parlament ako pokaže da ne može da funkcioniše u smislu zakonodavne aktivnosti, tada treba ići na proveru, ali rezultati na predsedničkim izborima mogu da budu indikator stanja popularnosti nekih partija - napomenuo je Stanković.

Dodao je da pred Skupštinom mnogo važniji posao u smislu sporovođenja reformi društva i da je poznato da preimućstvo u biračkom telu ima SNS i Aleksandar Vučić.

- Jedino u slučaju da parlament bude blokiran u procesu donošenja odluka i nastupi neka vrsta terora manjine nad većinom onda treba  trezveno razmisliti i doneti eventualnu odluku o izlasku na birališta, u suprotnom smatram da ne treba raspisivati izbore - zaključio je Stanković.

Kako će se situacija odvijati u parlamentu videćemo već u sredu. Iako su na dnevnom redu protokolarne stvari - predlozi zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicini - očekuje se oštra debata predstavnika vlasti i opozicije zbog uzavrele atmosfere na političkoj sceni.

(Telegraf.rs)