POČELA BITKA ZA PREDSEDNIKA DS: Tadić izaziva Živkovića i izbegava Đilasa na izborima!

Neočekivani povratak Zorana Živkovića na političku scenu i najava kandidature za predsednika DS pokušaj je Tadića da sebi izabere protivkandidata koga može pobediti, i tako u drugi plan gurne Đilasa, smatraju analitičari

Zoran Živković, bivši premijer Srbije, juče je gostujući u Utisku nedelje najavio svoj povratak na političku scenu i kandidaturu za predsednika Demokratske stranke. Zanimljivo je, međutim, da je, samo nekoliko sati ranije, u jednoj drugoj emisiji, na Tv Prva, Boris Tadić upravo Živkovića p(r)ozvao da mu bude protivkandidat na stranačkim izborima.

Ostaje nejasno da li je doskorašnji predsednik Srbije znao za "povratničke namere" bivšeg gradonačelnika Niša ili ih je kojim slučajem - predvideo. Kako bilo da bilo, Živković je ponuđeni "dvoboj" oberučke prihvatio, a analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Boris Tadić ovim pokušava sebi da izabere lakšeg suparnika na već najavljenim predsedničkim izborima u Demokratskoj stranci. ne bi li u drugi plan bacio jače konkurente koje ima u stranci.

- Tadićev samoizbor protivkandidata je pokušaj banalizovanja izbora unutar stranke, jer je Živković u ovom trenutku marginalac i nema nikakve šanse da ga ugrozi na izborima - kaže on.

Stanković sumnja da je kandidovanje Živkovića dobro osmišljen medijsko - politički manevar Borisa Tadića, koji bi kandidaturom Živkovića na izborima onemogućio jačim protivkandidatima da se kandiduju i time ga ugroze.

- Tadić ovim potezom kupuje sebi vreme i pokušava da u drugi plan stavi kandidovanje "jačih ljudi" kao što je Dragan Đilas, koji ga u ovom momentu može ugroziti na poziciji prvog čoveka demokrata - objašnjava on.