Stefanović pita Evropu: Zašto ćutite na pretnje Haradinaja?

- Da li je to pokušaj legitimizacije ideje Velike Albanije ili se radi o tome da Evropa ne želi da se zamera Albancima na bilo koji način, ostaje da se vidi - rekao je ministar unutrašnjih poslova

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su pretnje Ramuša Haradinaja upućene premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zabrinjavajuće, ali da još više brine ćutanje Evrope.

Haradinajeve pretnje Vučiću stigle i do Rusa: Evo šta su iz Moskve poručili zločincu

Dačić: Ne znam čime su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije zaslužili ovako brutalan napad od Zaeva

- Suštinsko pitanje nije samo pitanje ponašanja Albanaca, Rame, Tačija, Haradinaja ili nekog sledećeg, radi se o tome kako to da postoje dupli standardi. Zamislite da je to rekao bilo ko od ljudi koji predstavljaju Srbiju ili političara u Srbiji - rekao je Stefanović.

- A dešavalo se da su neki političari i u opoziciji davali malo oštrije izjave, pa ste imali veoma oštre reakcije Evrope da to ugrožava stabilnost u regionu, ne vodi ka pomirenju.

Dodao je da želi da razgovara sa svima koji iz Evrope budu dolazili u Beograd i sa ambasadorima i da ih pita zašto nema reakcije.

Ministar je rekao da je premijer Albanije Edi Rama započeo poslednji ciklus takvog ponašanja Albanaca na Balkanu kada je rekao da, faktički, spajanjem Albanije i Kosova treba da se stvori neka vrsta Velike Albanije, a zatim i pozivom Albancima u Makedoniji da uzmu stvar u svoje ruke.

Na to smo, naveo je on, imali potpunu ili gotovo potpunu tišinu Evrope, "jednu blagu reakciju, da nam niko ništa nije rekao".

- Da li je to pokušaj legitimizacije ideje Velike Albanije ili se radi o tome da Evropa ne želi da se zamera Albancima na bilo koji način, ostaje da se vidi - rekao je Stefanović.

Potpredsednik vlade je prokomentarisao i izjave predsednika Socijaledemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva kao zlonameran potez.

- Ovo što Zaev radi, čini se kao da unapred pokušava da abolira sebe zbog nekih poteza koje namerava da donese sa proalbanskim strankama i to jeste sve u sklopu ove politike koja se dešava - i sa Ramom i Haradinajem i Tačijem. Čini mi se da se na takav način ponaša upravo što nema dobre namere prema Srbiji - dodao je.

(Telegraf.rs/Tanjug)