DA LI STE PRIMETILI: Zajednički detalji Vučićeve zakletve i Trampove inauguracije (FOTO)

Običaji u Srbiji tek se ustaljuju budući da je Aleksandar Vučić tek treći predsednik od osamostaljenja 2006. godine, posle Borisa Tadića i Tomislava Nikolića

Sam čin polaganja zakletve razlikuje se od zemlje do zemlje, ali i od želja samih predsednika. Običaji u Srbiji tek se ustaljuju budući da je Aleksandar Vučić tek treći predsednik od osamostaljenja 2006. godine, posle Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Međutim, pojedini delovi jučerašnje ceremonije imali su dosta sličnosti sa inauguracijom 45. predsednika SAD Donalda Trampa.

Najemotivniji trenutak Vučićeve zakletve! Pogledom tražio sina, ćerku i roditelje, a onda im poslao poljubac (FOTO) (VIDEO)

Novi predsednik u 20 nezaboravnih fotografija

Posebna sednica na kojoj je Aleksandar Vučić položio zakletvu kao treći predsednik Srbije počela je tačno u podne.

Baš kao i inauguarcija Donalda Trampa.

Vučić je tekst zakletve izgovorio dok je držao desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevim jevanđeljem.

Tramp se takođe zakleo nad dve knjige. Ruku je položio na dve Biblije - prva je Biblija Abrahama Linkolna, a druga ona koju mu je majka poklonila 1955. godine.

Novina u srpskom protokolu je i da predsednik posle polaganja zakletve prošeta od Skupštine do Predsedništva. U slučaju američkih predsednika oni zakletvu polažu na Kapitol hilu, a potom odlaze da preuzmu dužnost u Belu kuću.

Na toj putanji raspoređeni su pripadnici američkih oružanih snaga, a juče su pripadnici Vojske Srbije bili raspoređeni duž špalira u Pionirskom parku.

Prisustvo članova porodice koji primaju čestitke takođe je deo američke ceremonije.

Istovetna je boja kravate. Obojica predsednika su nosila kravatu crvene boje, koja simbolizuje moć.

Ono što se međutim drastično razlikuje od američke tradicije jeste svečani prijem. I dok je Tramp bal organizovao na sam dan inaguaracije, Vučić će svečani prijem održati 23. juna. Danas je rekao da očekuje da će između ostalih njemu prisustvovati i hrvatski i slovenčki predsednik Kolinda Grabar Kitarović, odnosno Borut Pahor.

(Telegraf.rs)