Novi premijer Srbije biće Ana Brnabić: Vučić prelomio! (VIDEO)

Predsednik Vučić, koji je tokom obraćanja naciji otkrio ime mandatara, istakao je da je Brnabić vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, i da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se danas obratio naciji, saopštio je da je mandat za sastav vlade poverio Ani Brnabić, koja će biti prva žena na čelu Vlade Srbije.

Sve o budućoj premijerki: Ana Brnabić, prva žena na čelu Vlade Srbije (FOTO) (VIDEO)

PRVA IZJAVA BUDUĆE PREMIJERKE: Ovo je Ana Brnabić poručila građanima Srbije

- Donošenje ove odluke nije bila laka. Ovo nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje. Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme. Važno je u narednom periodu doneti jačanju ugleda Srbije. Srbija mora sliku Srbije još više da popravi, Srbija svoju nezavisnost i suverenost ne mora nikome da dokazuje - rekao je Vučić na početku obraćanja naciji.

Pre nego što je obelodanio ime mandatara, on je istakao da budući premijer mora da doprinese padu stope nezaposlenosti naše zemlje, odnosno rastu stope zaposlenosti istakao je predsednik.

- Naša želja je da spustimo nivo nezaposlenosti ispod 10 odsto - naveo je Vučić.

PRVA IZJAVA BUDUĆE PREMIJERKE: Ovo je Ana Brnabić poručila građanima Srbije

Naveo je da ga je Brnabić  obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u Parlamentu za izbor Vlade koju predlaže.

Na pitanje šta mu je rekla Ana Brnabić, rekao je da ne zna i da misli da mu je kazala: "Hvala, predsedniče", kao i da mu je donela poklon sa putovanja. Naveo je da su razgovarali o poslu koji je čeka, i istakao da je uveren da će ona svoj posao raditi kako treba.

Istakao je da je Brnabić vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, i da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

Predsednik je naveo da će lider SPS Ivica Dačić "suštinski voditi politički deo", kao i da će biti promena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više".

- SPS će, bez obzira što danas SNS ima dominatniju prednost nego na prethodnim izborima, imati značajniju ulogu u vladu. To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića - naglasio je Vučić.

Precizirao je da će Ana Brnabić da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno poverenje, voditi suštinski politički deo.

Poručio je da je veoma važno da pokušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će režultati ostati na semaforu iza nas.

- Voleli mene ili ne činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli novac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata -  zaključio je on.

Poručio je i da ga ne zanimaju izjave da će mandatar biti marioneta, niti, generalno, izjave njegovih političkih protivnika, koji će, kako je istakao, uvek naći razlog da kritikuju njegove odluke, i da ga zanima samo šta imaju da kažu građani.

- Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, Ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije - poručio je Vučić koji je rekao da su tragikomične izjave i te kao i da je da je odugovlačio u izboru mandatara vlade:

- Nije prošlo ni polovina vremena koja je Ustavom data da donesem odluku o mandataru. To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao.

Takođe, odbacio je spekulacije da bi iduće godine sa beogradskim mogli biti održani i parlamentarni izbori, i da je Ana Brnabić samo prelazno rešenje.

- Ja sam borac, ne bavim se kalkulacijama. Ja se mnogo ređe nego što mislite vi i brojni novinari i analitičari bavim kalkulacijama. Ja sam borac i želim samo dobro zemlji - istakao je Vučić.

On je izrazio uverenje da bi za SNS zasigurno bilo lakše da se održe parlamentarni sa beogradskim izborima, ali i dodao da ih ne planira:

- Da li će snažna opozicija, ili stranke bivšeg režima da se izbore za to? Možda i hoće. Možda je u njihovom interesu. Možda izbore novu vladu, nove predsedničke izbore. Međutim, hajde da pre toga razgovaramo o važnim pitanjima, kao što su Kosovo i Metohija, Ustav, evropske integracije i mnogo drugog.

Komentarišući napade u medijima, predsednik Vučić  je rekao da građani jasno mogu da vide iz svih napada po novinama na njega lično koliko su besmislene sve priče o nekakvoj autokratiji ili nečem tome sličnom. Napadi na njega, kako je istakao, čak su  dobar pokazatelj i da sve priče o diktaturi padaju u vodu, jer je u ovoj zemlji dozvoljeno i ono što u nijednoj drugoj nije.

On je rekao i da ga optužuju za sve i svašta, za ubistva, čak i rođenog deteta, ali je dodao da nikoga nije tužio i neće ni sada kao prerdsednik. Podvukao je da neka svako piše šta hoće, da smatra da mediji i novinari treba da budu slobodni, ali i poručio da zadržava pravo da istinom odgovori na sve optužbe i da kaže šta misli i da mu to niko ne može oduzeti.

Kako je rekao, reč je o nekakvoj mešavini političara i novinara, ali i da će izdržati sve takve napade ne 14 dana, nego ako treba i 140 ili koliko god je potrebno dana.

Predsednik očekuje da samit zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bude održan 2019. godine u Nišu. Rekao je da je razgovarao i sa Angelom Merkel i sa drugim liderima, da je njegova ideja bila da se taj skup održi sledeće godine kod nas, ali da je dogovor da se on održi u Londonu, što ćemo podržati, a da 2019. godine bude održan u Nišu.

Kako je rekao, nije siguran da Niš ima bas sve kapacitete za održavanje tako velikog skupa, ali da ima vremena do tada da se sve pripremi i izgradi šta je potrebno.

Odgovarajući na pitanja novinara, ocenio je da je ponavljanje suđenja nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju „skandal par ekselans“.

- Sudi se Simatoviću i Stanišiću zato što političke gazde Tribunala nisu zadovoljne presudom. To je sramota za međunarodno i procesno pravo -  kazao je Vučić na konferenciji za štampu.

On je podsetio da su Simatović i Stanišić oslobođeni 2013. godine, a onda su ponovo vraćeni pred sud 14 godina kasnije.

- Kakva pravda se donosi posle 14 godina - upitao je Vučić.

Rekao je da nikada lično nije upoznao te ljude, ali da je sramota šta se radi Simatoviću i Stanišiću.

- Misle da je u redu da puste Ramuša Haradinaja sa 19 ubijenih svedoka, ili Anta Gotovinu. Jedini smisao u ovome je da se država Srbija okrivi -  naglasio je on dodajući da to dovoljno govori o Haškom tribunalu.

Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, rekao je da ne zna šta bi više rekao.

- Rekao sam šta mislim, a nisam ni tužilac, ni sudija. A kada bih vam rekao šta još mislim, rekli biste da je Vučić konačno pokazao da je postao i tužilac i sudija.

Konferencija za novinare održana je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Pogledajte obraćanje predsednika Aleksandra Vučića:

(Telegraf.rs)