SVE JE SPREMNO ZA INAUGURACIJU: Evo kako izgleda Palata Srbija posle generalke (FOTO)

U Palati je sve spremno za sutrašnji događaj, a zvanice će biti u prilici da se upoznaju sa monumentalnim zdanjem, koje je građeno od 1947. do 1961. godine za konferenciju Nesvrstanih

Privode se kraju poslednje pripreme za inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojoj će prisustvovati najviši svetski državni zvaničnici i lideri iz regiona. Mediji su ranije naveli da je na Vučićevu svečanost u Palatu Srbija pozvano više od 5.000 zvanica.

GUŽVA NA ANDRIĆEVOM VENCU: Pre inauguracije Vučić se sastati sa brojnim svetskim zvaničnicima

Prvi došao na inauguraciju: Muhamed bin Zajed doputovao u Beograd, predsednik Vučić priredio večeru za šeika (FOTO)

U Palati je sve spremno za sutrašnji događaj, a zvanice će biti u prilici da se upoznaju sa monumentalnim zdanjem, koje je građeno od 1947. do 1961. godine za konferenciju Nesvrstanih.

- Zdanje je dosad bilo zatvoreno za građane Srbije, ali odsad postaje otvoreno. Sutra će moći da uđu i vide jedan od retkih spomenika arhitekture iz tog perioda - rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Kada su u pitanju tematski saloni i tematske celine, kojih je, kako je istakao Selaković, ovde ukupno osam i velika sala u kojoj će se odvijati centralni deo programa, prvo sa čime će se posetioci susresti jeste zapadni foaje.

U njemu su podsetnici na stare civilizacije koje su ostavile traga na teritoriji naše zemlje.

- Tu se nalaze neki od najvrednijih eksponata, zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koje su vezane za praistorijsko doba, kao i bronzane biste 18 rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije, a nekadašnjeg Rimskog carstva. Tu su najveća imena rimske imperije poput Konstantina Velikog, Justinijana Velikog, najvećeg rimskog zakonodavca - objasnio je Selaković.

Zvanice će obezbeđivati pripadnici najelitnijih jedinica MUP-a i vojske. Među njima je 20 šefova država i vlada. Očekuju se predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske - Borut Pahor, Filip Vujanović i Kolinda Grabar Kitarović, kao i članovi Predsedništva BiH.

U Beograd je tim povodom juče stigao prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed. Za goste iz inostranstva spremljena je knjiga "Rimski imperatori rođeni na tlu Srbije".

Najavljeno je i prisustvo brojnih domaćih i svetskih medijskih kuća.

(Telegraf.rs)