Vučićeva poruka posle sastanka sa Mogerinijevom: Dobar tajming, dobra adresa

- Nije slučajno izabran trenutak ovog neobičnog zahteva novoizabranog predsednika - kaže za Tanjug nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana Bodo Veber

Dobar tajming, dobra adresa - tako bi se u najkraćem mogla oceniti poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle susreta sa Federikom Mogerini, da je vreme da Brisel ubrza pristup Srbije EU.

Dogovoren početak nove faze dijaloga između Srbije i Prištine (VIDEO)

Predsednik Vučić nije slučajno odabrao ovaj trenutak da uputi takav, eksplicitan zahtev, a Mogerini je dobro odabrana adresa, ocenjuju analitičari, uvereni da Vučić, sa pozicije šefa države i autoriteta te funkcije, želi da podstakne evropske zvaničnike da pažnju sa "grupe kandidata" usmere na Srbiju, njenu poziciju i evropsku perspektivu.

- Nije slučajno izabran trenutak ovog neobičnog zahteva novoizabranog predsednika - kaže za Tanjug nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana Bodo Veber.

- Trenutak je dobar - kaže i Jelica Minić iz Evropskog pokreta i dodaje da je Mogerini dobar sagovornik, jer je za nju "oživljavanje" procesa proširenja na Zapadni Balkan - prioritet.

Više je, naravno, mogućih razloga za odabir tajminga - od najjednostavnijeg, da su građani Srbije umorni od pohvala i da ocekuju neki konkretan odgovor, do toga da bi Vučić verovatno želeo da se evropska buducnost Srbije razmatra odvojeno od "balkanskog paketa", ali i da dobije konkretnu potvrdu da merilo ulaska u EU nije vojna neutralnost, već napredak u reformama i konstruktivnost u saradnji u regionu.

Veber, međutim, ukazuje da je Vučićeva poruka usledila posle prve postizborne runde dijaloga, jer, kako objasnsjava, nije jasno kako će se nastaviti dijalog, a time i pristupni proces.

On smatra da će na Kosovu verovatno teško moći da se formira vlada do kraja godine, zbog čega je nejasno kako će se nastaviti dijalog, a napredak u dijalogu vezan je, kaže, sa napretkom u pristupnom procesu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Beograd postao nestrpljiv:

- Ali, ispunjavanje ovog zahteva Srbije bi podrilo principe i pristupni proces. Kako da se govori o datumu, kada se ne zna kako će Srbija ispunjavati uslove koji su postavljeni pred nju - rekao je Veber.

Programska direktorka Centra za evropske studije Milena Lazarević, međutim, smatra da je Vučić odabrao dobar trenutak da na "ekspicitniji način zatraži ubrzanje procesa evropskih integracija i konkretizaciju finalnog cilja, odnosno pristupanja Srbije EU:

- Sada imamo dijalog sa Prištinom na višem, predsedničkom nivou - ukazuje Lazarević.

- Za Srbiju nije loše da se perspektiva malo konkretizuje, jer to može poslužiti kao neka vrsta stimulansa i evropskim predstavnicima, ali i našim vlastima, da se reforme predano i dosledno sprovode -  rekla je ona.

Prema njenim rečima, do sada je akcenat bio na punoj spremnosti Srbije kao kandidata i na tome da reforme treba da sprovodimo zbog nas samih, što je, primećuje, dobro, jer je, kako kaže, dijalog bio izmešten sa datuma na sadržaj.

- S druge strane, dolazi do zamora ako se to radi bez nekog konkretnog cilja, odnosno bez kraja procesa na vidiku - upozorava ona.

Lazarevićeva, naime, smatra da je potrebno podići entuzijazam u javnosti, ali i u srpskoj administraciji.

Jelica Minić podseća da Federika Mogerini ističe u poslednje vreme u svakom svom izlaganju vezanom za Zapadni Balkan da će to biti jedan od njenih prioriteta u narednom periodu.

Sigurno je zato, kaže Minić, da je Mogerini bila dobra adresa kojoj se predsednik Vučić obratio.

- Imajući u vidu da je lansirana i Berlin plus inicijativa, o kojoj ne znamo još dovoljno detalja, očigledno je da sa više strana dolaze ohrabrenja regionu - kaže Minić za Tanjug.

S druge strane, smatra, kako popularnost EU kod stanovništa u regionu opada, moraće na obe strane mnogo više da se radi, da EU i sve ono što ona čini i što se čini unutar EU - da to mnogo više dopre do naših građana.

To je, kaže, dvosmerna putanja, na kojoj i jedna i druga strana moraju imati mnogo aktivniji pristup.

Minić ukazuje i na činjenicu da je Vučić poruku Briselu poslao u trenutku kada se razgovara o obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine.

Možda zato, smatra Minić, na sve ovo treba gledati u sledećem ključu: "hajde, idemo dalje nastavićemo dijalog, gledaćemo da unapredimo odnose između Beograda i Prištine, ali, dajte i vi nama neke garancije o našoj budućnosti u EU".

Jelica Minić ističe da to ne treba da znači da je za Srbiju neprihvatljiva ideja da se razgovara i o zajedničkim pozicijama čitavog regiona, jer su, podseća, upravo takve inicijative dolazile od predsednika Vučiha.

- U nekoj pregovaračkoj taktici moguće je koristiti razne pristipe, tako da jedan ne isključuje drugi - zaključila je Minić.

(Telegraf.rs/Tanjug)